Крстић: Програмски буџет од 2015. године, бољи увид у трошење новца пореских обвезника

“Србија је спремна да испоштује законски рок и од 2015. године почне да примењује програмски модел буџета”, рекао је министар финансија Лазар Крстић и истакао да ће програмски буџет дати одговор на то у које сврхе се буџетска средства троше и какви резултати се остварују.

Линијски буџет какав Србија сада има, приказује за које категорије расхода и издатака корисник буџета има право да троши додељена средства, а не даје информацију о циљевима који ће бити остварени издвајањем новца, речено је на скупу „Програмски буџет: Транспарентније ка резултатима“.

Да би се то успешно спровело потребна је политичка воља, спремност да се са таквим питањима изађе у јавност и успостави начин за праћење резултата и одговорности, рекао је министар.

„И поред најбоље намере, ако се не прати на шта се новац троши и нема дискусије око тога, нема шансе за успех“, навео је Крстић.

Он је рекао да би увођењем програмског буџета требало и да буде унапређена расправа о том најважнијем закону за једну земљу, тако да се не разговара о процентима већ о ефикасности одређене политике.

Према његовим речима, све земље на које Србија треба да се угледа и у ЕУ и у окружењу, већ имају уведен програмски буџет, а наша земља је у тај процес кренула још 2006. године кроз одређене пилот пројекте.

Линијски буџет, какав Србија сада има, приказује за које категорије расхода и издатака корисник буџета има право да троши додељена средства, а не даје информацију о циљевима који ће бити остварени издвајањем новца, речено је на скупу.

Крстић
је рекао да ће консолидовани буџетски дефицит у 2014. години вероватно бити значајно нижи него што је то предвиђено Законом о буџету, али није могао да прецизира за колико.

Министар је истакао да вероватно неће бити утрошено свих 200 милиона евра колико је предвиђено за санацију државних банака.

„Такође, буџет је усвојен пре неких других закона, везаних и за комисију која ће се бавити запошљавањем, тако да верујем да ће реализација бити испод усвојеног“, навео је министар.

Начелница Одељења буџета у Министарству финансија Нада Мирковић истакла је да ће сви нивои власти у Србији од 2015. године буџете морати да искажу на програмски начин. Она је оценила да ће један од највећих изазова у примени бити буђење свести и разумевање менаџера у свим државним органима о значају успостављања програмског буџета.