Крстић: Економију концентрисати око неколико јаких извозника

Министар финансија Лазар Крстић оценио је да би Србија, водећи рачуна о одрживости јавног дуга, могла да се задужује јефтинијим кредитима него до сада и указао да економска политика треба да се концетрише на неколико кључних индустријских грана које ће бити извозно оријентисане.

Крстић је рекао да је задовољан што, из претходне године у нову, нису пренете нове обавезе, јер није било другог ребаланса буџета, а за одрживост путање јавног дуга, као дела БДП-а, сматра, могућа су два начина.

„Први је да се задужујемо по јефтинијим каматним стопама него до сада, мислим превасходно на добре билатералне односе које можемо да искористимо било са УАЕ, Русијом. Било би добро да део скупих кредита рефинансирамо или у потпуности отплатимо“, објаснио је Крстић.

Коментаришући званичне статистичке податке, према којима је извоз Србије у 2013. повећан за четвртину и смањен је дефицит у спољнотрговинској размени, Крстић је указао да економска политика треба да буде у том смеру, да се определимо за неколико кључних индустријских грана које ће бити извозно оријентисане.

У те велике системе, Крстић је убројао „Фијат“ и „Ер Србију“, око којих ће моћи да се развија пуно привредне активности са неким мањим фирмама које су кооперанти, оцењујући да ће само тако Србија успети да унапреди ситуацију и повећа запосленост.

Подсећамо, према подацима Републичког завода за статистику, Србија је у 2013. први пут остварила суфицит у спољно-трговинској размени са Италијом и САД. Међу 15 највећих извозника, две трећине су они који су добили директну државну подршку.

ИЗВОР ТАНЈУГ