Крстић: Држава ће до 2017. морати да решава дугове ЈП

„Влада Србије мораће да решава дуговања јавних предузећа бар до 2017. године и због тога је у буџету за 2014. годину планиран дефицит од 7,1 одсто, у односу на овогодишњих 6,5 одсто“, изјавио је гостујући у дневнику телевизије Пинк министер финансија Лазар Крстић.

„Уколико не будемо променили радно законодавство, Србија ће се суочити са смањењем раста и чак паралисањем српске привреде“, упозорио је министар.

Крстић јеподсетио да је Нацртом закона о буџету за 2014. предвиђен дефицит на републичком нивоу од 4,6 одсто, што је 0,1 одсто мање него после овогодишњег ребаланса државне касе, а на консолидованом нивоу предвиђен је мањак у наредној години од 5,2 одсто и то је опет 0,1 одсто мање од овогодишњег дефицита буџета.

„Држава Србија је први пут признала реалност ове године и то је препознао И Фискаклни савет, а то је да ће влада морати да решава дуговања јавних предузећа бар до 2017. године и због тога је у буџету за 2014. годину планиран дефицит од 7,1 одсто, у односу на овогодишњих 6,5 одсто“, објаснио је Крстић. Он је навео да се ту, између осталог, ради и о преузимању дугова Србијагаса и докапитализацији неких државних банака.

Према његовим речима, Србијагас, па и остала јавна предузећа која су у губитку, требало би да на себе преузму што већи део отплате камата на дугове, а да држава преузме враћање главнице дуговања повериоцима.

„Ако ово не будемо урадили, ако не будемо решили проблем јавних предузећа, уколико себи будемо дозвољавали још једну Привредну банку Београд, Агробанку или Развојну банку Војводине, као што је и рекао Фискални савет, неће вредети штедње, јер ми смо те ствари прокоцкали у претходних пет година“, упозорио је министар финансија.

Коментаришући предлог Фискалног савета да се у буџету за 2014. остваре уштеде од 300 милиона евра, Крстић је објаснио да Фискални савет није препознао неке од мера за сузбијање „сиве“ економије, од којих се једна односи на врло агресивну наплату буџетских прихода, и резултат тога ће се видети у наредној години и то ће бити те уштеде.

Крстић је рекао да је он са сарадницима спреман на конструктиван дијалог током разговора са посланичким групама у Скупштини Србије и поновио да буџет за наредну годину није идеалан, већ признавање реалности и почетна тачка ка ономе шта хоћемо да постигнемо у наредне три године.

Одговарајући на питање да ли ће измене закона о раду бити усвојене до краја године, с обзиром на чињеницу да су представници синдиката напустили преговоре о измени тих прописа, Крстић је рекао да је упутио јавни позив свим синдикатима да се врате за преговарачки сто и да, „ако ништа друго, ставимо на папир шта је то у чему се не слажемо“.

„Уколико не будемо променили радно законодавство, суочићемо се оптерећењем на раст у реалном сектору, у приватном и делу здравог државног сектора, и то ће нас просто паралисати.Ту немамо избора и на неколико фронтова морамо да делујемо у 2014. години“, упозорио је Крстић.

ИЗВОР ТАНЈУГ