Крстић: Циљеви економских мера остају исти

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да је због поплава запостављено доношење мера, али да циљеви остају исти, а то је уштеда од 1,5 милијарди евра у наредне три године.

Обраћајући се учесницима другог дана 14. Економског самита, Крстић је рекао да се чекају резултати процене штета од поплава као и резултати донаторске конференције која ће се одржати 16. јула у Бриселу.

Он је рекао да се прелиминарне процене министарства финансија, везано за привредни раст, крећу од минус 0,5 до нула одсто, али је прецизирао да се чека и да проради Тамнава Б и да се сумирају последице поплава везане за ЕПС.

„Обично је Србија на јесен извозила струју, а сад смо у ситуацији да је увозимо што утиче на БДП. Ако површински коп Тамнава Б не буде оспособљен до грејне сезоне у комбинацији са гасном кризом то ће водити даљем увозу струје и већем утицају на БДП“, рекао је министар финансија.

Крстић је подвукао да се штета у електроенергетској инфраструктури може поредити са штетом у осталој инфрастуктури – пољопривреди и домаћинствима и додао да ће подаци о коначној процени штете бити доступни 9. јула.

Он је нагласио да је за било какви привредни раст у будућности предуслов фискална консолидација и приватизација.

„Морају да се приватизују и предузећа у реструктурирању како би се завршила агонија радника и привреде након 15. година“, рекао је Крстић и додао да она предузећа која преживе треба да нађу партнере и да усаврше менаџмент како би имали највише користи.

Он је најавио и оштру борбу против сиве економије, а како је рекао највише резерви постоји везано за акцизне производе и издавање фискалних рачуна.

Према његовим речима, у том процесу неће бити затварања фирми које направе техничку грешку или погрешно израчунају ставке везане за порез.

„Понашаћемо се разумно и нећемо ни да блокирамо рачун фирми ако неко касни са уплатом пореза један дан. Међутим ако неке категорије, попут адвоката, имају ниже пореске основице у односу на каменоресце то морамо да променимо, како бисмо имали образа да кажемо да немају повластице они који имају већу политичку моћ“, рекао је министар.

Крстић је подвукао да је од апсолутне важности да се уведу платни разреди како бисмо имали правичности у исплати плата, као и да до јесени најкасније инвеститорима понудимо предвидив оквир.

„Инвеститорима није битно да добију 5.000 или 7.000 евра субвенција по радном, колико им је битно да имају предвидиво пословно окружење“, рекао је Крстић и додао да је од суштинског значаја и реформа у пољопривреди где је потребан кооординисани приступ.

ИЗВОР ТАНЈУГ