Крстић: Без изузетака од опорезивања

“Неће бити изузетака од опорезовања плата већих од 60.000 динара”, поручио је министар финансија Лазар Крстић у Дневнику Радио телевизије Србије.

“Консензус постоји и људи ће схватити да уколико будемо почели да правимо изузетке, просто нећемо остварити оно што морамо“, истиче Крстић. Министар каже да је буџет за следећу годину прављен на реалним основама.

„Притисака има, али изузетака не може да има. Ми смо разговорали са свим синдикатима и свим осталим факторима социјалног дијалога у земљи да бисмо створили консензус за један овакав буџет и ове тешке мере са којима идемо“, рекао је Крстић.

Говорећи о пензијама, Крстић је рекао да ће њихов раст остати онакав какав је предвиђен законом. То значи да ће пензије расти два пута у току следеће године, 0,5 одсто у априлу и један одсто у октобру.

„У припреми ових мера дубоко смо сагледали расходе и напослетку ћемо имати дисциплину коју смо већ кренули да заводимо“, нагласио је Крстић.

Кад је реч о расподели новца министарствима из буџета за следећу годину, Крстић је објаснио да је ове године процес текао нешто другачије него претходних.

„Није било политичких преговора, како је бар мени речено да је то био раније случај. Буџет је са расходне стране, бар што се министарстава тиче рестриктиван, али има министарстава која су добила више“, рекао је Крстић.

Као пример је навео Министарство културе и информисања коме је ове године припало више новца. Истакао је да то није само због тога што јавни сервиси прелазе на финансирање из буџета, већ да је и сам развој културе добио више него што је то раније био случај.

„Ми смо покушали да седнемо са свим министарствима и да се договоримо око приоритета. Читава Влада и сви министри били су врло предусетљиви. Након оне
седнице Владе где смо сви рекли каква је заправо ситуација, сви су ушли у овај процес прављења буџета прилично одговорно“, рекао је Крстић.

Министар је поручио да је овај буџет представља заокрет ка здравијој српској привреди. Истакао је да ће приходи у буџету бити 930 милијарди динара.

„Највећи део тога, око 430 милијарди, као и обично биће ПДВ, а 230 милијарди ће бити од акциза“, рекао је Крстић.

Истакао је да су расходи 1.113 милијарди и да у то највећим делом спадају плате и трансфери фондовима социјалног осигурања.

„То нас оставља на дефициту од око 183 милијарде. То је процентуално нешто мање у односу на БДП, него што је то било ове године, око 4,6 одсто на републичкпм нивоу. Да нисмо предузели мере, дефицит би био више од шест одсто“, рекао је министар.

Поручио је да је овај буџет за разлику од оног који је прављен пре годину дана, састављен на сасвим реалним основама.

„Суочили смо се са ситуацијом и видели смо где смо заправо. Приходе смо пројектовали реално, у линији са остварењима која смо имали ове година, а која су значајно подбацила и била основни узрок за ребаланс у јулу“, објаснио је Крстић.

Предлог закона о буџету ушао је у скупштинску процедуру.