Конференција „Програмски буџет: Транспарентније ка резултатима“

Министарство финансија организоваће у среду, 15. јануара конференцију „Програмски буџет: Транспарентније ка резултатима“. Шта је програмски буџет, какви ефекти се очекују са његовом применом, али и каква су искуства суседне Хрватске, биће теме конференције која се организује у сарадњи са USAID Пројектом за боље услове пословања.

На конференцији ће говорити министар финансија Лазар Крстић и директор USAID Пројекта за боље услове пословања Џо Лаутер. У панел дискусији учествоваће начелник Одељења буџета Министарства финансија Републике Србије Нада Мирковић, директор Сектора за буџет Министарства финансија Републике Хрватске Ивана Јакир-Бајо, народни посланик и члан одбора за финансије републички буџет и контролу трошења јавних средстава Радојко Обрадовић и доцент Економског факултета БУ Др Саша Ранђеловић.

Законом о буџетском систему прописано је да се увођење програмског модела буџета примењује поступно за поједине кориснике буџетских средстава Републике Србије, а у целини од доношења Закона о буџету Републике Србије и Одлуке о буџетима локалне власти за 2015. годину. Како буџетска процедура креће 15. фебруара 2014. године, Министарство финансија ће представити акциони план и подршку коју ће пружити корисницима буџетских средстава при преласку на програмски модел.