Кад је Динкић био гувернер Агробанка није имала губитке

Министарство финансија и привреде најоштрије осуђује злонамерно и тенденциозно питање које је поставио бивши гувернер НБС Дејан Шошкић, зашто Млађан Динкић пре десет година није одузео дозволу за рад Агробанци. Уместо таквих смешних оптужби, Шошкић би, пре свега, требало истражним органима да објасни шта је, за време свог мандата, чинио или није чинио поводом енормних губитака Агробанке.

У време када је Динкић био гувернер НБС, од 2000. до 2003. године, Агробанка је имала позитиван капитал и пословала је у складу са прописима. Као што је познато, у време Диникићевог мандата редовно је контролисан рад свих банака као и Агробанке. Као резултат тих контрола лоше банке су затворене са минимумом трошкова за пореске обвезнике. У то доба, враћено је поверење у банкарски систем, а штедња грађана и девизне резерве су експоненцијално расле.
Из тих разлога, Светска Банка је реформу српског банкарског система оценила као најбољу у Централној и Источној Европи. Управо због реформи Динкићевог тима, српски банкарски систем заправо није осетио први удар светске финансијске кризе, јер је степен капиталне адекватности банака био многоструко виши него у земљама ЕУ.

Досадашња истрага јасно је показала да су губици Агробанке од 300 милиона евра настали у последњих неколико година, дакле, далеко после истека Динкићевог мандата као гувернера. Апсурдно је да дубиоза Агробанке није настала као последица светске финансијске кризе, већ због кардиналних пропуста менаџмента, представника Управног одбора банке и, најблаже речено, несавесне и површне контроле од стране НБС.

Умeстo штo je зaтвaрao oчи и заташкавао истину о катастрофалном стању у Агробанци, тако што након откривања дубиозе у децембру прошле године није чак ни сменио вицегувернера надлежног за контролу банака,
бивши гувeрнeр НБС
сa апсурдним и неозбиљним нaпaдимa пoкушaвa дa прeбaци oдгoвoрнoст нa другe.