Италијанска групација Санпаоло ИМИ купила Панонску банку за 122 милиона евра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић, директор међународних операција и мреже у иностранству банкарске групације Санпаоло ИМИ Ђузепе Кукурезе и гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић потписали су данас купопродајни уговор и анекс уговора према коме је ова италијанска банка купила 87,39 одсто државног капитала Панонске банке а.д. за 122 милиона евра.

Динкић је на конференцији за новинаре навео да је Панонска банка продата по 4,8 пута већој цени од вредности капитала банке и најавио да ће исплата купопродајне цене бити обављена у наредних 120 дана.

Према његовим речима, банка Санпаоло се обавезала на то да у следеће две године уложи и 11 милиона евра у нови информациони систем, ширење мреже филијала и обуку запослених у Панонској банци.

Министар је навео податак да ће ова италијанска банка четири месеца након трансакције објавити понуду за откуп преосталих 12 одсто акција од малих акционара по истој цени коју је добила држава, односно око 178 евра по акцији.

Он је истакао да је банкарски сектор у Србији забележио највећи раст од свих области српске привреде, уз напомену да је у последњих годину дана билансна актива банака повећана за 50 одсто, односно за три милијарде евра.

Председник Управног одбора групе Санпаоло ИМИ Енрико Салца оценио је да ће долазак ове италијанске банке на српско тржиште омогућити проширење сарадње српских и италијанских привредника.

Банкарска групација Санпаоло, са седиштем у Торину, послује у 35 земаља и поседује укупан капитал од приближно 14 милијарди евра.

То је трећа банка по снази на италијанском банкарском тржишту, а четврта италијанска банка која је ушла на тржиште Србије.