Француска помоћ Југославији

Након, јучерашњег, разговора у Паризу министра финансија у влади Србије Божидара Дјелића са француским министром привреде и финансија Франсисом Мером, Дјелић је проценио да ће француска билатерална помоћ нашој земљи 2003. године износити 15 до 20 милиона евра.

Ако се узме у обзир да Француска помоћ Југославији износи ове године 3,6 милиона евра, то значи да ће та помоћ за идућу годину упетостручити. Министар Дјелић је у разговору са Мером такодје, добио обећање да ће Француска у име групе Г-8, на једном од следећих састанака те групе „индустријски најмоћнијих земаља света“, покренути питање дугова предузећа на Косову и Метохији.

– Средства за покривање тих дугова треба да се обезбеде из буџета Србије, а да ми, притом, не убирамо никакве порезе, нити јавне приходе на територији Косова и Метохије, појаснио је Дјелић.

Током сусрета два министра било је речи и о унапредјењу билатералне привредне сарадње измедју Југославије и Француске. Измедју осталог разговарано је о предстојећој посети председника француске организације патроната, Медеф Ернеста Антоана Селијера, Београду.

– Председник Медефа требало би да посети Београд 21. и 22. новембра, са делегацијом од 50-ак шефова крупних француских предузећа, изјавио је је Дјелић, додавши да очекује да ће, после његових јучершњих разговора са Мером, та делегација бити још бројнија.