ЕУ ускоро доставља докуменатцију о реекспорту шећера

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да ће Европска унија ускоро доставити документацију на основу које ће бити утврђено која ће српска предузећа платити штету изазвану реекспортом шећера.

„Из ЕУ смо тражили да нам доставе сертификате о пореклу шећера од њихових фирми које су куповале ту робу из Србије, на бази којих ћемо да утврдимо ко ће да плати штету“, рекао
је он новинарима након састанка Удружења банака Србије.

На питање зашто ЕУ раније није доставила ту докуменатцију, Динкић је казао да нико од њих то није тражио. Истичући да штету Европској унији неће платити држава, већ предузећа, министар финансија је казао да ће се у Србији десити исто што и у Хрватској, када је утврђен сличан случај. Биће утврђени учесници у реекспорту шећера и у ЕУ и у Србији, који ће платити казну, након чега очекујем да до лета добијемо преференцијале за извоз шећера, додао је он.

Динкић је изјавио да се на лагерима у српским шећеранама налази 95.000 тона шећера који чека извоз и додао да ће на јесен почети нова кампања прераде шећерене репе, из које ће део моћи да се извози.