Директне стране инвестиције до краја године могу да достигну 2,5 милијарди евра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изразио је синоћ уверење да ће директне стране инвестиције у Србији до краја године достићи приближно 2,5 милијарди евра, од чега ће приватизациони приходи износити најмање 1,3 милијарде евра.

Динкић је гостујући на Радио-телевизији Србије прецизирао да Влада планира да у 2006. години од приватизационих прихода издвоји приближно 400 милиона евра за пројекте у Националном инвестиционом плану, а у 2007. години око 1,1 милијарду евра. (погледајте )

Он је нагласио да је план улагања у поменути план добио подршку Међународног монетарног фонда (ММФ) и навео да се од продаје мешовитог српско-аустријског предузећа „Моби 63“ очекује приватизациони приход од најмање 800 милиона евра, а од продаје Војвођанске и Панонске банке око 500 милиона евра.

Министар је објаснио да ће, уколико ти приватизациони приходи премаше очекиване износе, вишак бити искоришћен за превремену отплату спољних дугова. Влада би требало да усвоји Национални инвестициони план крајем августа, док би почетком септембра о њему требало да расправља Скупштине Србије, најавио је Динкић. Према његовим речима, основни циљ овог плана је да се повећа стопа запослености и обезбеди дугорочни раст БДП-а од најмање 7 одсто годишње.

Динкић је наговестио да ће министарства за капиталне инвестиције и финансија ускоро предложити Влади да предузеће „ЈАТ Аирwаyс“ буде понуђено страном партнеру на управљање, уз услов да инвестира у куповину нових авиона. „ЈАТ“ нема сопствених средстава да купује нове авионе, нити их има држава, и зато ће ова два министарства упутити предлог Влади да буде дат на управљање некој реномираној светској компанији, објаснио је министар.

Услов је да та компанија инвестира у куповину нових авиона, указао је Динкић и додао да би на тај начин „ЈАТ“ остао национална компанија, уз поделу профита и заједничко улагање. Он је истакао да представници Владе већ неколико месеци интензивно преговарају с највећим европским и светским компанијама о улагању у нове гринфилд пројекте у енергетици Србије.

Кад је реч о “Телекому Србије“, Динкић је оценио да за сада нема разлога да се то јавно предузеће приватизује јер послује веома профитабилно и изразио очекивање да ће та домаћа компанија ускоро изаћи на друга тржишта.