Динкић: Улагањем у ИТ сектор зауставићемо одлив мозгова из Србије

„У наредном периоду усресредићемо се на промоцију техничких наука, повећаћемо квоте на факултетима, увешћемо такмичења и награде за средњошколце као једну врсту подстицаја за младе који се определе ка овим занимањима. ИТ индустрију стимулисаћемо на више начина: онима који су сами почетници даћемо бесповратна средства за „стартап“ до 25 хиљада евра“, изјавио је данас у Новом Саду министар финансија и привреде Млађан Динкић где је присуствовао Округлом столу посвећеном развоју ИТ сектора у Србији.

Он је додао да ће држава помоћи и тако што ће ИТ компаније ослободити од плаћања доприноса на здравство и на незапосленост, а овај сектор ће моћи да рачуна и на помоћ приликом наступа на тржиштима као што су тржишта Блиског Истока и северне Африке.

Динкић је казао да су улагања у ИТ сектор сразмерно мала с обзиром на будући профит и приход од тих улагања.

„Ми желимо да помогнемо овим
компанијама, јер ћемо тиме зауставити одлив мозгова из наше земље.
Треба учинити све да млади нађу посао у свом граду и у својој земљи. Ако будемо кренули више да улажемо у овај сектор мислим да ћемо наше људе који су раније отишли из земље успети да
вратимо“.

Динкић је казао да је Србија прошле године направила 300 милиона евра од извоза софтвера и додао да тај износ може да се у наредним годинама вишеструко увећа.

„Зато ћемо предложити овај програм Влади Србије, урадићемо све подзаконске акте да он заживи већ у другој половини године. Такође, позваћемо људе који су отишли у иностранство да се врате, позваћемо стручњаке из региона, јер идеја нам је да покренемо тај процес, а уједно и да образовни процес у земљи прилагодимо потребама ИТ компанија“, закључио је Динкић и додао да ће највећи ефекти од улагања у знање бити повећање извоза.

Министар је данас у Новом Саду присуствовао и округлом столу „Акција за унапређење ИТ у Србији.
Округли сто је организовао војвођански ИКТ кластер како би се представници компанија из овог сектора дали своје предлоге на Програм подршке ИТ сектору који је припремило и презентовало Министарство финансија и привреде.

Министар је данас у Новом Саду посетио и компанију Schneider DMS која је присутна у читавом свету и запошљава 1.000 младих инжињера из Новог Сада и Војводине, а успотавила је и јаке везе за Факултетом техничких наука и Природно-математичким факултетом у Новом Саду одакле се регрутују нови
кадрови.