Динкић: Тамо где су ледине градиће се фабрике

„До пре годину дана ово је била ледина, а данас имамо фабрику која ће запослити укупно 500 младих. То је визија развоја Јагодине и развоја читаве Србије, да покушамо тамо где су ледине да направимо фабрике, да доведемо инвеститоре који имају производ и да запослимо људе“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић данас у Јагодини, где је са премијером Србије Ивицом Дачићем и градоначелником Јагодине Драганом Марковићем присуствовао свечаном отварању италијанске фабрике Andrea Confezioni, која је добављач Фијата.

Министар Динкић је рекао да је пројекат са Фијатом донео Србији вишеструке користи, од отварања многих других фабрика из области аутомобилске индустрије, до лансирања новог модела аутомобила Фијат 500Л који је постао српски извозни адут и од којег ће Србија ове године имати између 1,5 до 2 милијарде евра прихода од извоза. Динкић је најавио да ће у индустријској зони у Јагодини своје фабрике градити још две италијанске компаније.

„За три месеца још једна италијанска компанија овде почиње изградњу фабрике у којој ће се производити аутомобилска седишта, а средином априла долази и трећи инвеститор из Италије, компанија Вибак која ће инвестирати 55 милиона евра и запослити 200 нових радника“, казао је министар Динкић и оценио да Јагодина полако постаје центар развоја Поморавља.

„Компанија Andrea Confezioni ради за Фијат, али и за Ауди и VW. Сада ће закључити уговор и са GM и Range Rover, а компоненте за све ове брендове производиће се овде у Јагодини, Јагодинци ће радити за читав свет“, рекао је Динкић и честитао свим радницима који су добили посао.

У свим новим фабрикама у индустријској зони у Јагодини биће посла за око 1.200 нових радника, а у данас отвореној фабрици компаније Andrea Confezioni која производи цираде за заштиту возила и мотора од вештачког платна, тренутно ради 150 радника, од предвиђених 500. Инвестициони пројекат компаније Andrea Confezioni вредан је око 9 милиона евра, а ова фабрика опслуживаће тржиште Европе.