Динкић: Светска банка задовољна мерама Владе Србије

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је вечерас на Златибору да је директорка Светске банке Џејн Армитиџ веома задовољна решењима која је Србија предложила, заједно са буџетом за наредну годину.

Динкић је рекао да је данас раније разговарао са директорком Армитиџ и да је добио потврду да Светска банка подржава и најављену реформу у здравству којом се уводе централне јавне набавке, како би биле смањени трошкови, уштедела средства и смањила корупција у овој области.

“То Светска банка подржава и већ до краја године они су спремни да нам уплате 100 милиона долара, јер смо испунили све услове према аранжманима које смо имали са њима”,нагласио је Динкић.

Министар је истакао да ће СБ пружити средства Србији, уколико Међународни монетарни фонд
буде дао позитивну оцену.

Министар Динкић је рекао да ће са делегацијом Међународног монетарног фонда ускоро у Београду разговарати о плану средњорочних структурних реформи, а да се крајем јануара или почетком фебруара очекује и долазак преговарачке мисије о евентуалном новом аранжману са ММФ.

„Са делегацијом ММФ ћемо разговарати о плану средњорочних структурних реформи, јер је важно да Србија смањи свој дуг и спроведе ту врсту реформи. Након те мисије која је припремна и биће релативно кратка, трајаће свега седам дана, очекујемо преговарачку мисију крајем јануара или почетрком фебруара око евентуалног новог аранжмана“, рекао је министар Динкић за Танјуг на Златибору после предавања које је одржао студентима на Конференцији студената економије.

Министар је указао да Србија може и без ММФ, да је показала да може да финансира државу и без помоћи те међународне финансијске организације.

Динкић је рекао и да је Влада Србије сама одлучила да преполови буџетски дефицит и да нико не треба да је тера на то, јер жели да смањи огромне расходе за камате наслеђене од претходне владе и гарантује стабилну будућност грађанима.

„Уколико ММФ жели да подржи наш програм структурних и фискалних реформи, ми хоћемо аранжман са њима, али без било каквог условљавања. Желимо да сарађујемо у интересу Србије и сами знамо шта треба да урадимо“, казао је Динкић и додао да је свака помоћ од ММФ добродошла, као и да верује да ће договор бити склопљен.

Динкић је нагласио да је план нове Владе да смањи буџетски дефицит и ниво каматних стопа по којима се Србија задужује.

“План за наредну годину ове Владе је да буџетски дефицит смањи на 3,6 одсто и заустави раст јавног дуга,који би 2014. требало да износи 58 одсто бруто домаћег производа”, рекао је Динкић.

Министар је у предавању изнео да је излаз повећање ликвидности кроз субвенционисане кредите привреди, скраћење рокова плаћања, а велике наде се полаже и у Закон о условној пореској амнестији.

“Ова Влада од нове године неће више финансирати губиташе у области јавних предузећа. Железнице Србије имаће субвенцију од само 0,5 одсто бруто друштвеног производа, док Србија гас и Галеника немогу рачунати на субвенције, јер без обзира на кризу, тражња њихових производа и услуга је еластична и нема оправдања за губитке”, нагласио је Динкић на конференцији
студената економије која се од 7.до 11. новембра одржава на Златибору у организацији Савеза студената економског факултета, са темом “Други талас кризе и како је превазићи”.