Динкић: Разговараћемо у Влади о уштедама

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће у наредне две недеље коалициони партнери у Влади Србије разговарати о уштедама у буџету.

„Морамо да седнемо, изнесемо своје планове, имаћемо неку врсту усаглашавања и након тога изаћи са јединственим предлозима”, рекао је Динкић у парламенту.

„Морамо да смањимо буџетски дефицит, не можемо цедити суву дреновину, мора да се смање расходи“, истако је министар.

Динкић је указао да треба да се размотри однос плата у јавном и приватном сектору на шта указује Фисклани савет и Међународни монетарни Фонд.

“Плате у јавном сектору су веће него у приватном који храни јавни”, рекао је министар и најавио да ће предложити промену формуле за усклађивање плата у јавном сектору.

„Мој предлог је да вежемо судбину запослених у јавном сектору за судбину запослених у приватном. Морамо да видимо како се крећу плате у приватном, па тек на бази тога да тражимо формулу кретања плата у јавном сектору“, објаснио је Динкић.

По његовим речима, решење за јавна предузећа могу бити приватизација, дугорочан закуп , или као у случају Јат-а улазак менаџмента стратешког партнера који би управљао компанијом,
или докапитализација.

Иначе, Скупштински Одбор за финансије размотрио је данас амандмане на сет пореских закона и од укупно 222 усвојио седам амандмана посланика и самог одбора.

Министар Динкић рекао је да је на његов предлог Одбор прихватио амандман који је важан за порез на имовину, а то је да локалне самоуправе могу саме да одређују стопу амортизације за старије станове.

Та амортизација, додао је, биће одређивана до један одсто за једну годину старости стана, а максимално до 40 одсто, што је повољније за грађане у односу на досадашња решења.

„Након овог прихваћеног предлога, у закону о порезу на имовину не постоји ниједан једини елемент по којем се закон мења тако да то имплицира повећање пореза на имовину, како је то тврдила опозиција у начелној расправи“, рекао је Динкић.

Он је додао да је таква измена учињена на захтев Фискалног савета, који је тражио да се то избрише, уз образложење да тржишну цену стана имплицитно одређује да ли је стан стари или нов.

Министар је рекао и да је на седници владе био против усвајања амандана којим би адвокати, приватни стоматолози и лекари остали у систему паушалног опорезивања, али да је влада тај амандман прихватила.

„Образложио сам на одбору зашто то није праведно, јер например садашњи закон који омогућава паушално опорезивање адвоката и приватних стоматолога и лекара, имплицира да је њихова месечна зарада од 22.000 до 35.000 динара нето, што мислим да не одговара истини“, рекао је Динкић.

Последњу реч, додао је минстар, даће посланици у дану за гласање пошто надлежни скупштински одбор за финансије тај амандман није прихватио, иако влада јесте.


ИЗВОР ТАНЈУГ