Динкић: Почетак новог таласа консолидације јавних финансија

„Измене сета пореских закона су почетак новог таласа консолидације, довешће до смањења дефицита, а привреда ће тим законским решењима бити растерећена за четири милијарде динара, али свако ће морати да штеди и да води рачуна о сваком динару који ће се давати”, рекао је Динкић током начелне расправе о изменама шест пореских закона.

Он је најавио и оштрију борбу против сиве економије, наводећи да ће се најпре кренути у контролу нерегистрованих радника и послодаваца, као и у појачану контролу фискалних каса и издавања рачуна.

Осврнувши се на примедбе предложеном искључивању адвоката, стоматолога, приватних ординација и рачуновођа из паушалног система опорезивања, Динкић је навео да се од тог решења неће одустати, подсетивши да се лимит за паушално опорезивање повећава на шест милиона динара годишње.

Сет измена пореских закона доноси новине у опорезивању зарада и имовине, наплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, пореске олакшице за улагање у развој, прелазак на електронско подношење пореских пријава у 2014. години и обавезу плаћања акцизе на биогорива и биотечности.

“Изменама Закона о порезу на доходак грађана предвиђа се смањење стопе пореза на зараде са 12 на 10 одсто, уз повећање неопорезивог износа са 8.776 динара на 11.000 динара месечно”, подсетио је Динкић.

Он је додао и да се повећава стопа доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање са 22 на 24 одсто.

Циљ измена Закона о порезима на имовину је, према наводима предлагача, интегрисање накнаде за коришћење грађевинског земљишта, која се укида 1. јануара 2014. године.

Динкић је додао да је порез на имовину стопроцентно приход локалних самоуправа и да ће стопа моћи да варира, односно да ће бити различитог оптерећења у различитим деловима градова и општина. “Другачији начин обрачуна за правна лица донеће локалу већи приход”, додао је министар.

Према његовим речима, изменама пореских закона предвиђено и једноставније подношење пореских пријава од наредне године – електронски.

Министар Динкић је изјавио и да неће бити проблема у исплати пензија и плата у јавном сектору. Он је истакао да Влада у буџету има оперативан вишак од 140 милијарди динара, што је, како је нагласио, више него довољно да се редовно исплаћују плате и пензије.

ИЗВОР ТАНЈУГ