Динкић отворио пленарну седницу Бизнис форума

Министар финансија у Влади Републике Србије и гувернер Србије и Црне Горе у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) Млађан Динкић отворио је данас пленарну седницу Бизнис форума, у оквиру Годишње скупштине ЕБРД-а, и позвао стране инвеститоре да улажу на тржиште Србије и Црне Горе.

Том приликом, Динкић је нагласио да све земље југоисточне Европе имају споразуме о слободној трговини и да се инвестирањем у СЦГ долази на бесцаринско тржиште од 55 милиона становника.

Координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек истакао је да улагањем у регион југоисточне Европе инвеститори имају шансу да развију свој бизнис, али истовремено то је и прилика за развој читавог региона.

Инвестирање, између осталог, може највише допринети разрешењу ситуације на Косову и Метохији, указао је Бусек, уз оцену да је то најнестабилније подручје у региону.

Према његовим речима, инвестиције су потребне целом региону, који има проблем са незапосленошћу, а од изузетне важности је и успостављање јединственог тржишта, односно доследна примена потписаних споразума о слободној трговини.

Гувернер Европске комисије у ЕБРД-а Хоакин Алмуња оценио је да ће процес прикључења земаља југоисточне Европе Европској унији подстаћи консолидацију и демократизацију институција у тим земљама, као и унапређење заштите људских права.

Алмуња је нагласио да је то веома сложен процес којим се усклађују стандарди земаља кандидата за прикључење са стандардима који важе у ЕУ и оценио да на развој региона највише утичу економска и политичка стабилност.