Динкић: Имамо план подршке државним предузећима у реструктурирању

„Влада Србије је направила план модернизације државних предузећа у реструктурирању како би она могла да изађу из тог процеса, постану самоодржива, запошљавају раднике, купују опрему и задовоље веома захтевно тржиште“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић данас у Трстенику где је посетио предузеће „Прва петолетка“.

Динкић је рекао да је са руководством „Прве петолетке“ разговарао о подручјима у која се може инвестирати на начин да се новац брзо врати кроз извозне приходе и уједно обезбеди трајан посао за раднике.

„Дали смо задатак руководству „Прве петолетке“ да сачини план како би предузеће за годину и по дана изашло из процеса реструктурирања, да се реше сви стари дугови и да ово предузеће започне нов живот“, казао је министар Динкић и објаснио да ће се уместо класичних субвенција које су служиле да надоместе вишак трошкова над приходима, новац улагати у модернизацију застареле опреме тог предузећа.

„Овде раде врхунски инжењери, имају одличне раднике, који су до сада извлачили максимум из опреме која је стара од 30 до 40 година. Морамо улагати у нову опрему, да имамо већу продуктивност, већи извоз и веће плате за раднике“, оценио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

„План модернизације „Прве петолетке“ има неколико сегмената, а један од њих се односи на одбрамбену индустрију која је једна од најперспективних грана у Србији“, казао је Динкић и указао да од СДПР-а очекује да сачине двогодишњи план инвестирања у нову опрему за потребе одбрамбене индустрије.

„Могуће је да се направи једно посебно заједничко улагање између државе и „Југоимпорта“ како би „Југоимпорт“ преузео да води комплетну производњу која је везана за одбрамбену индустрију и врши продају тог наоружања“, изјавио је Динкић и објаснио да је идеја да се кроз улагања у област војне индустрије помогне цивилни део „Прве петолетке“.

„Петолетка производи одличне серво управљаче, продају 35.000 комада годишње, а тражња за њима је чак 60.000 и зато ће део плана бити и повећање капацитета ове производње како бисмо повећали извоз“, закључио је Динкић.

У „Првој петолетки“ је запослено 4.000 радника.