Бисић: Новим законом се не уводе нове накнаде

Нацрт закона о накнадама за коришћење јавних добара не уводи ни једну нову дажбину, већ обезбеђује предвидљивост, конкурентност и рационално коришћење природних ресурса, изјавила је саветница у Министарству финансија и привреде Милица Бисић.

“Тај документ на системски начин уређује плаћање накнада које су постојале и до сада у различитим законима које регулишу одређене области – рударство, пољопривредно земљиште, заштита животне средине и воде”, рекла је Бисић на првој јавној расправи о нацрту тог закона, у организацији Националне алијансе за локални економски развој.

Она је прецизирала да је тим законом регулисано 15 накнада, о којима ће се у јавној расправи изјаснити стручна И шира јавност. Бисићева је објаснила да се овим законом мења 20 других закона, па је било апсолутно немогуће у кратком року проверити висину сваке од ових накнада.

Она је навела да је примена новог закона дефинисана за почетак 2014. па привредници и индустрија имају довољно времена да изнесу своје сугестије и примедбе.

Бисићева је поновила да није реч о новом пореском закону, него о акту чији је циљ да се обезбеди предвидљивост пословања, напоменувши да је планирано да висина свих накнада буде позната до 30. септембра текуће године за наредну годину.

Директор УСАИД пројекта за боље услове пословања Џо Лаутер поздравио је то што су све накнаде обједињене у један закон, додајући да ће то допринети већој транспаретности, правној сигурности и позитивнијој перцепцији регулаторног окружења.

„Ако се закон усвоји, привредници ће по први пут знати колике су накнаде које ће морати да плате следеће године“, нагласио је Лаутер.

ИЗВОР ТАНЈУГ