Аустријска „Ерсте банка“ купила 83,3 одсто удела у „Новосадској банци“

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић истакао је да је аустријска „Ерсте банка“, која је данас потписала уговор о куповини 83,3 одсто удела у „Новосадској банци“, вредан 73 милиона евра, понудила на тендеру за продају ове банке највећу цену и најбољи социјални и инвестициони програм.

Динкић је прецизирао да је понуђена цена била за 3,3 одсто већа од вредности капитала Новосадске банке и оценио да је овај уговор један од најбољих уговора у приватизацији банака, не само у Србији већ и у централној и источној Европи.

Према његовим речима, долазак највеће приватне банке, која покрива 25 одсто банкарског тржишта Аустрије, последица је одличне трансакције коју је направила држава са својим уделом у Новосадској банци.

Динкић је навео да је нови власник Новосадске банке преузео обавезу да у року од највише 90 дана након преноса власништва исплати исту цену по којој је преузео акције мањинским акционарима, који у тој банци имају 16,7 одсто власништва.

Он је изразио очекивање да ће тај рок бити још краћи и да ће до преноса власништва доћи већ у наредне две до три недеље.

Министар је додао да је обавеза новог власника да на рок од пет година одобри 15 милиона евра по каматној стопи нижој за два одсто од актуелне тржишне камате за развој малих и средњих предузећа у Србији, као и додатних 15 милиона евра за финансирање стамбене изградње, на рок од 20 година, под сличним условима.

Према његовим речима, „Ерсте банка“ обавезна је на то да у наредних пет година инвестира два милиона евра за разне донације и да уложи још 10 милиона евра за краткорочне кредите великим клијентима Новосадске банке.

Министар финансија напоменуо је да је у три банке са државним капиталом, међу којима је и „Новосадска банка“, држава након конверзије старе девизне штедње и дугова Париском и Лондонском клубу поверилаца, платила укупно 183 милиона евра, а од њихове приватизације у буџет примила 275 милиона евра, што је добитак од приближно 90 милиона евра.

Председник Управног одбора „Ерсте банке“ Андреас Трајхл оценио је да је ово један од најпрофесионалнијих уговора које је та банка склопила у централној и источној Европи и најавио да ће банка на тржишту Србије спровести веома амбициозан план, како за становништво, тако и у сектору малих и средњих предузећа.