80 милиона евра планирано за инвестиције у образовање

Министар финансија Млађан Динкић представио је данас усвојен секторски план из области образовања у оквиру Националног инвестиционог плана (НИП). Према министровим речима, инвестиције у образовање у наредних годину и по дана износиће око 80 милиона евра, од чега ће 55 милиона бити финансирано из приватизационих прихода, а 25 милиона из кредита Европске инвестиционе банке. Влада Србије је такође усвојила секторске планове из области унапређења државне управе, за који се планирају средства од око 30 милиона евра, затим енергетике (53 милиона евра), као и пољопривреде, шумарства и водопривреде (74 милиона евра).

Министар Динкић је изјавио да ће се одобрена средства искористити за набавку 30 000 рачунара и увођење интернет – прикључака, поправку инсталација у школама, обнову и замену школске опреме старије од 5 година (клупе, столице, опрема, музички инструменти), као и изградњу спортских терена и фискултурних сала. Динкић је посебно нагласио значај улагања у стручно усавршавање које ће пратити светске трендове за наставнике и професоре.

“Фонд за младе таленте је на јучерашњој седници одобрио средства од по 5,5 хиљада евра за 95 студената за обављање стручне праксе у земљама Европске Уније”, изјавио је Динкић додавши да се очекује објављивање конкурса за стипендије за постдипломске студије за 100 најбољих студената у износу од 15 хиљада евра. Министар је нагласио да ће критеријуми избора бити врло строги, а стипендисти ће се обавезати да након завршених студија у иностранству проведу 5 година радећи у Србији.

У циљу контроле пословања основних и средњих школа Министарство просвете и спорта и Министарство финансија су у марту упутили допис са молбом за доставу података о запосленима. Према Динкићевим речима, од 1746 основних и средњих школа 1426 је благовремено доставило ове податке. Контрола пословања је у малом броју случајева открила разне врсте неправилности (неадекватне квалификације наставника, нерегулисан статус запослених и сл.). Министар је најавио да се оваква контрола планира и у области здравства.

Државни секретар Министарства просвете и спорта Милош Јанковић навео је да је 25% школских зграда у Србији старо преко 60 година, док је просечна старост школске опреме преко 40 година. У преко 55% школа постоји потреба за обимном реконструкцијом, 25% школа нема грејање, а само око 30% школа има библиотеку. Јанковић је нагласио да су основни циљеви инвестиционог плана организација и модернизација образовања, унапређење система његовог финансирања, повећање учешћа интересних група у које спадају локална заједница, завод за запошљавање и привреда, уважавање етичких и културних разлика и подизање нивоа професионалности и ефикасности.