Читај ми

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић учествовао је данас на уводном састанку Радне групе за припрему и праћење спровођења Програма економских реформи (ЕРП), којим је званично почео девети циклус израде тог документа, за трогодишњи период, од 2023. до 2025. године.

Он се захвалио члановима Радне групе на залагању у претходним циклусима израде ЕРП-а, као и на уложеном напору на имплементацији структурних реформи, што је и донело позитивне оцене Европске комисије (ЕК).

„Наши европски партнери похвалили су економске политике које су дале добре економске резултате Србије и ефикасан одговор на изазове кризе изазване пандемијом, као и достављање документа у предвиђеном року и добар процес координације“, рекао је државни секретар, који очекује да ће најновији документ који ће бити предат ЕК, бити најбољи до сада, имајући у виду дугогодишње искуство у процесу координације економских политика са Европском унијом.

Рекао је да се у овом циклусу очекују нове структурне реформе, имајући у виду да је Влада Србије у оквиру различитих политика већ започела бројне иницијативе, посебно у области дигитализације, енергетике и животне средине.

„Као и до сада, неопходно је да ЕРП буде усаглашен са Фискалном стратегијом и Законом о буџету Републике Србије, имајући у виду да је неопходно обезбедити одговарајуће финансирање структурних реформи“, рекао је Станивуковић.

Oн је додао и да се са Делегацијом ЕУ у Београду, за септембар ове године, планира састанак на високом нивоу, који ће бити посвећен наведеном процесу. 

Како је додао, ЕК од Србије очекује структурне реформе у областима попут зелене трансформације и социјалне политике, што је, како је напоменуо, и један од фокуса и са наше стране.

„Искуство из праксе и укљученост свих актера, од креатора економских политика, до крајњих корисника реформских мера је од велике важности приликом дефинисања приоритетних реформи, као и процене њиховог међусобног утицаја и ефеката реализације. Из тих разлога, осим са кабинетом премијера, релевантним министарствима и агенцијама, Народном банком Србије, Скупштином Србије, Републичким заводом за статистику, сарадњу настављамо и са представницима стручне јавности, цивилног друштва, посебно кроз Национални конвент о ЕУ, Привредне коморе Србије, Економског и социјалног савета, СКГО“, рекао је он.

Државни секретар Станивуковић је напоменуо и да су на састанку Економског и финансијског дијалога ЕУ са Западним Балканом и Турском, одржаног 24. маја ове године, представници ЕКОФИН Савета кроз заједничке закључке и смернице политикама, позвали на спровођење циљаних, привремених и транспарентних фискалних и финансијских мера, којим би се ублажили негативни утицаји пандемије и кризе изазване ратом у Украјини на раст, запошљавање и социјалну кохезију.

„У креирању и дефинисању приоритетних реформи и мера, потребно је да посебну пажњу обратимо на унапређење конкурентности и тржишта рада, кроз побољшање регулаторног окружења, унапређење енергетског сектора, зелену и дигиталну транзицију“, навео је он, и додао да смернице ЕК за нови ЕРП не доносе веће промене по питању структуре документа, што оставља простора да се концентришемо на додатна унапређења квалитета ЕРП.

Станивуковић је закључио да се планира и увођење процеса аутоматизације прикупљања података, чиме ће и активности Радне групе бити знатно олакшане, пошто је израда документа обиман и захтеван процес, који подразумева пажљиву координацију различитих политика и укљученост великог броја ресора. 

Сличне теме

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста