Читај ми

S&P поправиo изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије са стабилних на позитивне на нивоу ББ+

Агенција за оцену кредитног рејтинга Standard and Poor’s побољшала је Републици Србији изледе за повећање кредитног рејтинга са стабилних на позитивне, уз потврду оцене кредитног рејтинга ББ+ што је индикација да би Србија у наредних годину дана могла по први пут да достигне инвестициони рејтинг од стране једне од највећих рејтинг агенција на свету.

Позитивна прогноза за повећање кредитног рејтинга резултат је стабилног економског раста Републике Србије, одговорне макроекономске политике, снажних макроекономских резултата остварених у 2023. години, раста страних директних инвестиција и умереног нивоа јавног дуга, наводи се у извештају рејтинг агенције.

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали рекао је да добре вести које нам долазе од рејтинг агенције Standard and Poor’s, доказују стабилност наших јавних финансија и наше економије, и њену отпорност с обзиром на сва глобална дешавања и светску економску кризу.

„Сада дефинитивно, након ове објаве и позитивних изгледа, можемо очекивати да коначно добијемо и инвестициони рејтинг, што је велики корак који Србија заслужује. Добијање инвестиционог рејтинга ће за нашу земљу значити боље услове финансирања, даљи раст БДП-а, привлачење нових инвеститора, отварање нових радних места, већа примања грађана и даље побољшање њиховог животног стандарда“, нагласио је Синиша Мали.

Он је додао да се у претходном периоду показало да постоји велика заинтересованост инвеститора на домаћем тржишту капитала и интересовање за улагања у српске обвезнице деноминоване у динарима, што је уједно и потврда да су инвеститори већ оценили Србију као добру инвестициону дестинацију, те да многи од њих Србију и перципирају као земљу са инвестиционим рејтингом.

„Побољшање кредитног рејтинга је додатна потврда исправности наше економске политике која долази од стране још једне реномиране међународне финансијске институције“, навео је Синиша Мали. 

Он је подсетио и да је Међународни монетарни фонд прошле недеље завршио Мисију у Београду и том приликом саопштио да сматра да водимо добру, успешну, адекватну економску политику, те да је наша економија отпорна и јака. 

Мали је нагласио и да ће спровођење пројекта „Скок у будућност – Србија 2027“ допринети даљем убрзаном расту, новим инвестицијама, отварању нових радних места и континуираном повећању плата, пензија и минималне зараде, како би 2027. године просечна плата у Србији износила 1.400 евра, а просечна пензија и минимална зарада по 650 евра.

„Упркос свим глобалним изазовима, напредак Србије се наставља и верујемо да су ово године убрзаног раста и развоја. Сви наши макроекономски показатељи нам дају разлога за оптимизам, а то нам потврђују и реномиране међународне финансијске институције“, закључио је Синиша Мали.

Како наводи Standard and Poor’s, током 2024. године, предвиђен је реални раст БДП Србије за 3,3%, у поређењу са 2,5% у 2023. години, а затим се предвиђа просечан раст у износу од 3,8% у периоду од 2025. до 2027. године, као резултат повећања потрошње домаћинства, смањења инфлације, значајног повећања плата и повољнијих финансијских услова. 

Агенција додаје да би кредитни рејтинг Републике Србије могао да буде побољшан у наредних 12 месеци у случају даљег раста извоза и прилива страних директних инвестиција, као и бољег фискалног резултата који би додатно утицао на даље смањење јавног дуга.

S&P очекује благо смањење фискалног дефицита на 2,1% БДП-а у 2024. години, раст дефицита текућег рачуна на 3,8% БДП-а у 2024. години због јачања увоза подстакнутог домаћом потражњом, као и да ће прилив страних директних инвестиција наставити да покрива дефицит текућег рачуна, што ће помоћи одржавању високих девизних резерви централне банке. 

Очекује се наставак смањења међугодишње инфлације и да ће инфлација наставити да успорава, те да би у границе циља НБС требало да се врати средином године. Наставак успоравања инфлације вероватно ће покренути циклус релаксације монетарне политике у наредном периоду.

Позитиван изглед, додељен од стране Агенције, одражава остварене снажне макроекономске резултате Републике Србије, као и очекивано даље побољшање спољних и фискалних резултата и наставак великих капиталних инвестиција.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен