Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
29. јануара 2020.
SINISA MALI

Синиша Мали: Велико интересовање инвеститора за наше обвезнице

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је данас Република Србија продала државне обвезнице деноминоване у еврима на рок од 20 година,  по стопи приноса од 3 одсто и успешно реализовала целокупну емисију у укупном износу од 150 милиона евра.

Према његовим речима, ово је најбоља потврда да је финансијски систем  сигуран, стабилан и јак, те да је коначно на „здравим ногама“.

„Имали смо одличан одзив инвеститора, што је за нас знак поверења у финансијски систем Србије. Постоји вера у националну монетарну и економску политику. Ово је најава узбудљиве године када је реч о развоју домаћег тржишта капитала, које се буди из вишедеценијског сна“, изјавио је тим поводом министар финансија Синиша Мали.

Он је прецизирао да је Република Србија  емитовала обвезницу деноминовану у еврима са купонском стопом од 3,50% и успешно реализовала целокупну емисију.

„Двадесетогодишњом државном обвезницом, продужена је рочност државних хартија од вредности деноминованих у еврима, које су се до сада емитовале са максималном рочношћу од петнаест година. Укупан обим тражње износио је 191.457.000,00 евра, што додатно потврђује атрактивност државних обвезница и поверење инвеститора у нашу економију“, рекао је Мали.

Како је објаснио, државне обвезнице на наплату доспевају 31. јануара 2040. године, а исплата купона вршиће се годишње сваког 31. јануара до датума доспећа.

Министар је истакао да је интересовање било толико велико да су стизале и понуде за испод три одсто камате на 20-годишње обзвезнице.

„Улагање у државне обвезнице не носи никакав ризик и то су инвеститори препознали. Инфлација и курс у земљи су под контролом, као и сви други економски параметри“, казао је министар и подсетио да је ово велики успех имајући у виду да су некада каматне стопе на наше обвезнице са много краћим роком доспећа премашивале седам процената.

Према његовим речима, оптимистични поглед на ситуацију даће и информација да се за емитовање припремају и дванаестогодишње обвезнице које ће бити деноминоване у динарима, те да ће бити понуђене на домаћем тржишту у наредном периоду.

„Ми ћемо у наредном периоду припремити и дугорочне обвезнице деномиране у динарима. Идемо на већу динаризацију финансијског система Србије. Циљ нам је да још више ојачамо поверење домаћег становништва у домаћу валуту, да се повећа учешће динарских депозита становништва и привреде али и да се смање валутни ризици и створи здрава равнотежа валута у укупном јавном дугу Србије“ рекао је министар финансија.

Он је подсетио да су српске обвезнице недавно уврштене на позитивну листу за потенцијално укљичивање у ЈП Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју а да је томе претходило то што смо у децембру прошле године објавили да ћемо емитовати динарску бенчмарк обвезницу у износу од 100 милијарди динара на рок од 12 година.

„Чим смо то објавили, странци су одмах кренули да тргују на секундарном тржишту са обвезницама које имају портфолију са краћим роком доспећа како би се припремили за наше дванаестогодишње обвезнице и на тај начина продужили рочност своје инвестиције. То значи да желе да остану у Србији, да  замене краћи рок за дужи и да верују наш динар“, закључио је министар Синиша Мали.

Министар је подсетио да је прошле године повећан кредитни рејтинг Србије, те да очекује да ће ове године стићи до инвестиционог рејтинга. Такође, он је најавио да ће Република Србија започети званичну сарадњу са Еуроклир банком, чиме ће страним инвеститорима бити омогућено да на брз и ефикасан начин улажу у домаће хартије од вредности, што самим тим значи и ниже трошкове задуживања.