Читај ми

Синиша Мали разговарао са Јулијом Устјуговом о сарадњи са ММФ-ом

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас на новом шефицом Канцеларије Међународног монетарног фонда у Београду (ММФ) Јулијом Устјуговом, са којом је разговарао о предстојећој Мисији ММФ-а, као о о алокацији СДР (Special Drawing Rights) по којој Србији припада 890,2 милиона долара.

Саговорници су најпре разговарали о макроекономској ситуацији у Републици Србији, која је оцењена као изузетно повољна с обзиром на то да је, због добрих резултата из прва два картала, Министарство финансија повећало пројекције раста за ову годину на 6,5%. 

Мали и Устјугова су разговарали и о процесу повлачења средстава које је ММФ алоцирао за све државе чланице, које је највеће у историји, и које за Србију износи 890,2 милиона долара. Добијена средства не представљају класичан зајам, а за њих ће се рачунати годишња камата од 0,05%. Мали је истакао да је ММФ на овај начин показао озбиљност и одговорност у доба кризе, и намеру да се свет што пре оборави од пандемије корона вируса и да настави даље.

На састанку је прецизирано и да ће прва званична Мисија ММФ-а у оквиру новог саветодавног аранжмана бити одржана у другој половини октобра. Тема мисије ће бити буџет за 2022. годину, наставак структурних реформи и фискална правила, што и јесте део новог аранжмана.

Нови саветодавни аранжман Републике Србије и ММФ-а потврдио је одбор у Вашингтону 18. јуна 2021. године, трајаће 30 месеци и не подразумева финансијску подршку, већ искључиво саветодавну.

Сличне теме

Мали обишао продавницу у Барајеву, која је прва у Србији прешла на нови систем  еФискализације

Мали обишао продавницу у Барајеву, која је прва у Србији прешла на нови систем еФискализације

Синиша Мали: Прелазни рок до краја априла за прилагођавање систему е-фактура

Синиша Мали: Прелазни рок до краја априла за прилагођавање систему е-фактура

Мали: За помоћ од 20 евра пријављено 99.157 грађана, исплата 7,8 и 9. децембра

Мали: За помоћ од 20 евра пријављено 99.157 грађана, исплата 7,8 и 9. децембра