Читај ми

Синиша Мали председавао Радном групом за зелене обвезнице

1/4

Министар финансија Синиша Мали председавао је данас првом седницом Међуресорне радне групе за припрему, израду и спровођење оквирног документа за издавање зелених обвезница Републике Србије на међународном финансијском тржишту.

Задаци радне групе су да обезбеди све неопходне информације и документацију за израду Оквирног документа за потребе издавања зелених обвезница на међународном финансијском тржишту, да изврши оцену и селекцију пројеката који ће се финансирати од средстава из емисије зелених обвезница, као и да након емисије управља средствима и извештава Владу и инвеститоре о коришћењу средстава и спровођењу пројеката, који се финансирају из емисије зелених обвезница.

Министар финансија је истакао да је ово још један показатељ опредељености и посвећености Републике Србије такозваној „зеленој агенди“ и повећању улагања у екологију и заштиту животне средине.

Синиша Мали је напоменуо да се тржиште зелених обвезница у последњих неколико година рапидно развија са циљем да се обезбеди финансирање пројеката који доприносе еколошкој одрживости у најширем смислу.

Према његовим речима, прихватљиви зелени пројекти се могу односити на обновљиву енергију, енергетску ефикасност, контролу и превенцију загађења, очување биодиверзитета, одрживо управљање водом и отпадним водама, зелене зграде и ублажавање климатских промена.

 „Из године у годину се у целом свету све више улаже у екологију и заштиту животне средине и то је политика којом се руководи и Влада Републике Србије“, рекао је Синиша Мали, и подсетио да су ребаланском буџета за 2021. годину за екологију обезбеђена додатна средства у износу од 16 милијарди динара, тако да је укупан буџет за екологију преко 24 милијарде динара. 

Како је додао, иницијатива Министарства финансија за издавањем зелених обвезница Републике Србије на међународном финансијском тржишту још један је показатељ наше опредељености и посвећености спровођењу такозване „зелене агенде“, и одличан је сигнал за инвеститоре у тој области.

„Влада Републике Србије је апсолутно опредељена и спремна да улаже у екологију и заштиту животне средине“, закључио је министар финансија.

Сличне теме

Мали: Оцена Стејт дипартмента пружа додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати

Мали: Оцена Стејт дипартмента пружа додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати

Мали: Очекујемо стопу раста у другом кварталу између 12 и 15 одсто

Мали: Очекујемо стопу раста у другом кварталу између 12 и 15 одсто

Синиша Мали: Данас исплата минималне зараде за запослене у туризму и угоститељству

Синиша Мали: Данас исплата минималне зараде за запослене у туризму и угоститељству