Читај ми

Синиша Мали: За помоћ од 100 евра се до сада пријавило 968.000 младих

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је помоћ младима од 100 евра у потпуности оправдана економска мера, која представља подстицај за младе и показује колико је држава јака и стабилна.

„Нама је био циљ да створимо лепу атмосферу, да ширимо оптимизам међу младима, и да виде да је држава ту за њих, да смо јаки, стабилни, да имамо снаге да помогнемо и њима. Они ће потрошити тај новац на различите начине, неко ће уложити у криптовалуте, неко ће купити књиге, платити испите, курс језика, неко ће извести девојку на вечеру... Многи су рекли да ће купити спортску опрему. Дакле, то је позитивна мера, јер се шири оптимизам, а и држава показује колико су нам млади важни. И председник Александар Вучић је рекао да ће ово пробудити дозу одговорности код младих, јер за многе ће ово бити први новац који добијају. Ово ће створити и одговорност и обавезу да се на прави начин односе према новцу“, навео је он.

Министар је, гостујући на телевизији Пинк, нагласио да ће се тај новац вратити у српску економију, односно у буџет, кроз ПДВ. 

„Ово је у потпуности оправдана економска мера, у смислу подршке производним активностима, одржавања нивоа наше економије, а то и јесте био циљ. Подсетићу да смо 14. јануара исплатили 10.000 динара здравственим радницима, а 10. фебруара биће уплаћено и по 20.000 динара свим пензионерима“, најавио је он, и додао да је држава показала колико је јака и стабилна и у време кризе. 

Напоменуо је да су у фокусу српске економске политике грађани. 

„Суштину наше економске политике чини обичан човек, особа са именом и презименом, која има своје страхове. Ми смо грађанима желели да помогнемо, да их подржимо. Слушали смо шта људи говоре. Видели смо њихове проблеме и покушали да им помогнемо. Веровали или не, чак 968.000 младих се пријавило за помоћ од 100 евра до данас“, навео је Мали. 

Како је рекао, када су започете тешке реформе у Србији, циљ је био да се створе услови да пензије расту реално, у складу са могућностима. 

„Пензије расту по швајцарској формули. Ове године, од 1. јануара су веће за 5,5 процената, а са ових 20.000 динара, укупан раст фонда пензија ће бити 11,2 одсто. Да вас подсетим, циљ је да реализацијом пројекта „Србија 2025“ просечне пензије буду 420, 430 евра, а просечне плате око 900 евра 2025. године“, навео је он.

Подсетио је и да држава већ две године помаже и привреду и грађане. 

„Пре око две године уплатили смо 100 евра свим пунолетним грађанима, а за ту помоћ је било пријављено 6,1 милион људи. Потом смо уплатили 30+30+20 евра, а додатних 60 евра било је уплаћено незапосленим лицима. Пензионери су добили додатних 50 евра, а потом је уплаћено и 3.000 динара за вакцинисане. Све грађане који живе на територији Косова и Метохије помогли смо са 100 евра, а незапослени у јужној српској покрајини добили су додатних 100 евра. Укупно смо издвојили 8,7 милијарди евра за помоћ привреди и грађанима, односно 18 одсто нашег БДП-а, како бисмо умањили последице пандемије вируса корона“, истакао је он. 

Мали је истакао да је прошле године стопа раста била 7,5 одсто, а 2020. године минус 0,9 одсто, што је кумулативно 6,5 процената. 

„Када посматрате раст, ми смо друга земља у Европи, одмах после Ирске која није упоредива, јер су у њој регистроване велике компаније. Ако то занемарите, Србија је број један у Европи у доба највеће економске и здравствене кризе икада. Показали смо да знамо, не само да управљамо јавним финансијама, и како да улажемо новац, већ и да растемо и побеђујемо у економији“, рекао је он. 

Осврнуо се и на нови систем е-фискализације и позвао фискалне обвезнике да се пријаве за субвенције државе, јер рок истиче 31. јануара. 

„Исплаћује се 100 евра по фискалном уређају и 100 евра по локацији. Рок за субвенције је 31. јануар, а 30. април је крајњи рок за прелазак на нови систем е-фискализације. То значи да ће од 1. маја сви морати да буду прикључени на нови систем. Ово је модерна технологија, која омогућава повезаност са Пореском управом у реалном времену. Мањи су трошкови и ово је сјајан начин да се заједно боримо против сиве економије“, закључио је Мали. 

Сличне теме

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Приватни сектор од сутра обавезан да прима и чува електронске фактуре

Приватни сектор од сутра обавезан да прима и чува електронске фактуре