Читај ми

Синиша Мали: Успешно се боримо са инфлацијом, цене иду доле

Инфлација у Србији се смањује, успели смо да је савладамо и очекујемо да ће крајем године износити око осам одсто, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, и додао да се успешно води економска борба да реалан доходак грађана буде већи од раста цена како би се задржао и очувао животни стандард.

„Боримо се за то да се снизе цене основних животних намирница и сјајна је вест да се иде са нижим ценама, јер то показује бригу за људе“, рекао је Мали гостујући у Јутарњем програму Хепи телевизије.

Он је навео да се, упркос лицемерним коментарима на појефтињење појединих производа, неће одустати од политике која значи борбу за добробит грађана, те да ће се наставити са повећањем плата, пензија, исплатама помоћи грађанима. 

„Наша политика подразумева континуирано повећање плата и пензија да би грађани имали већи стандард и да бисмо се одбранили од раста цена“, рекао је Мали и нагласио да је у првих шест месеци ове године раст пензија износио 6,3 одсто у реалном износу, у односу на инфлацију, те да ће се наставити са подизањем износа пензија прво у октобру 5,5 одсто, потом још 14,8 одсто у јануару следеће године.

„Десила нам се светска криза, прво са проблемима у ланцима снабдевања, потом енергетска, али ћемо упркос томе имати БДП у апсолутном износу између 68 и 69 милијарди евра, док је 2012. БДП у апсолутном износу износио 33 милијарде евра“, нагласио је Мали. 

Он је поручио да је реалан раст плата у јуну у односу на јун прошле године износио 1,2 одсто, што значи да и поред инфлације и пензије и плате расту, а тиме и животни стандард наших грађана. 

„Успевамо да раст зарада и пензија буде изнад инфлације коју за следећу годину очекујем на нивоу од око 4,6 одсто“, рекао је Мали. 

Он је поручио да су опозициони посланици у Скупштини Србије покушали да блокирају усвајање ребаланса буџета, те да у томе нису успели, али да је, како је рекао, штета што је изостала дискусија о том важном закону. 

Осврнуо се и на најаву председника Србије Александра Вучића да ће пензионерима бити исплаћена помоћ од по 20.000 динара, речима да је то лепа вест и да има новца за ову помоћ, као и за исплату по 10.000 динара за свако дете до 16 година која ће почети крајем септембра, а за коју је до сада пријављено више од милион деце.  

Мали је истакао да је држава преузела терет кризе на себе контролисаним ценама основних животних намирница, гаса, струје, брашна, које је, како је рекао, најјефтиније у региону. Он је поручио да у Србији није било несташица хране када је кренула епидемија короне, иако су у неким земљама у том периоду били празни рафови. 

„Када су кренуле несташице у свету напунили смо робне резерве основним намирницама да не бисмо имали несташице, јер ако долази до поремећаја на тржишту може доћи до несташица. О томе смо размишљали унапред и нису се десиле несташице“, поручио је Мали. 

Он је навео и да је Србија пример спровођења одговорне економске политике. 

„Спремни смо да урадимо све да би грађанима Србије било боље, те зато подизање плата, пензија, ниже цене производа“, рекао је Мали, и додао да се раст животног стандарда најбоље види кроз износ просечне плате која ће у децембру ове године достићи 840 евра, док је 2012. година износила 331 евро.

Уз нижа примања, како је додао, тада се нису градиле ни школе, болнице, ауто-путеви, није било инвестиција. 

Мали је прокоментарисао и потез Народне банке Србије о ограничавању каматних стопа на стамбене кредите речима да ће то бити значајна помоћ задуженим грађанима која ће им умањити трошкове кредита и до 25 одсто.

„Грађани који су узели кредите трпе последице због раста камата Европске централне банке, овим потезом ће и банке да преузму део терета кризе“, рекао је Мали, и поручио да се не може рећи да се ствари не мењају на прави начин. 

Он је рекао и да се очекује састанак премијерке са представницима трговинских ланаца како би се видело који производи још могу бити снижени у маркетима. 

„Ово је додатни подстрек да се процес смањивања цена убрза“, рекао је министар финансија.

Мали је оценио да је криза у свету никада већа, али да се Србија добро бори, да су сви макроекономски индикатори добри, да се на почетку кризе добро реаговало када се помогло малим и микро предузећима да сачувају радна места, те да смо због предузетих мера, у 2020. и 2021. години били, кумулативно, најбрже растућа економија у Европи. 

„Све смо урадили како треба да бисмо данас били ту са стабилним макроекономским индикаторима, јавним дугом од 50,8 одсто БДП-а, растом два квартала узастопно, док једна Немачка бележи негативан раст“, рекао је Мали. 

Он је закључио да је Србија на добром путу да оствари зацртани циљ да 2025. године просечна плата износи 1.000 евра и пензија између 430 и 450 евра. 

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура