Читај ми

Синиша Мали уручио јапанском амбасадору Писмо о намерама за финансирање Бистрице

1/3

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали примио је данас у опроштајну посету амбасадора Јапана у Београду Такахика Кацумату и том приликом му уручио Писмо о намерама у коме се истиче воља Владе да се додатно унапреди партнерство са јапанском агенцијом за међународну сарадњу JICA, и то кроз финансирање реверзибилне хидроелектране Бистрица, стратешког пројекта у области енергетике.

Потпредседник Мали је рекао да је реч о стратешки важном пројекту који повећава удео обновљивих извора енергије у Србији, што је један од приоритета, затим омогућава балансирање производње и складиштење електричне енергије.

У Писму о намерама се истиче посвећеност Министарства финансија, Министарства рударства и енергетике и Електропривреде Србије да се пронађу најбоља финансијска и техничка решења за ефикасно спровођење овог пројекта, који је предвиђен и Законом о буџету за 2023. годину.

Саговорници су се сагласили да су последње године у свету показале да су неопходна даља улагања у енергетику и у тзв. „чисту енергију“, а потпредседник Владе је истакао да Влада Републике Србије припрема план инвестиција у овој области, као и свеобухватну стратегију, у којој је један од најважнијих пројеката управо изградња реверзибилне хидроелектране Бистрица.

Мали и Кацумату су се сложили да Јапан има драгоцено искуство када је реч о пројектима у области унапређења заштите животне средине, те да је у том смислу јапанско исуство драгоцено.

Мали се захвалио Кацумату на томе што је допринео јачању сарадње Србије и Јапана за време свог мандата у Београду и истакао да је значајно што се и конкретним пројектима учвршћују пријатељски односи који су дуги чак 140 година.

Он је рекао да активност јапанских компанија у привреди Србије гарантује квалитет, успех и светске стандарде, и истакао да је значајна улога компаније Itochu у пројекту јавно – приватног партерства за депонији у Винчи, затим да су важне инвестиције у последњих неколико година фабрика гума Toyo Tayers у Инђији, Nidec у Новом Саду...

У разговору је заједнички оцењено да конкретни пројекти и економске везе додатно унапређују сарадњу две земље, које иако су географски удаљене, негују традиционално пријатељство.

 

Сличне теме

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања