Читај ми

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Свим пензионерима у Србији, којих има око 1,65 милиона, данас ће бити уплаћено по 20.000 динара једнократне помоћи државе, најавио је потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„Исплата је већ почела, држава је за наше најстарије суграђане издвојила више од 33 милијарде динара додатне помоћи која је на линији досадашње државне политике бриге о заједници и појединцу у годинама кризе“, рекао је Мали.

Он је појаснио да ће новац бити исплаћен преко ПИО фонда те да је ово пета једнократна помоћ искључиво пензионерима у последње четири године колико траје криза у свету започета пандемијом корона вируса 2020, а настављена ратом у Украјини, енергетском кризом те сукобима у Гази.

„До сада смо пензионерима исплатили око 650 евра помоћи у пет једнократних давања и кроз једнократне помоћи које су стизале свим категоријама грађана. Паралелно са тим смо у року од две године просечну пензију подигли за 56,1 одсто. То је права борба за очување стандарда грађана, борба са инфлацијом и недозвољавање да светска криза утиче на квалитет живота грађана“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је прво у априлу 2020. године исплаћено 4.000 динара пензионерима, потом у децембру исте године још 5.000 динара, у септембру 2021. године 50 евра, те у фебруару 2022. 20.000 динара. Уз ове помоћи само најстаријој популацији, они су примили, као и сви грађани који су се тада пријавили, у мају 2020. године по 100 евра, а потом 2021. године 80 евра у три транше (30+30+20 евра).

„Од велике је важности да очувамо српски економски раст који бележимо, а ове године он ће износити 2,5 одсто у години када европске земље иду у рецесију. Осим тога циљ је и очување куповне моћи грађана у годинама када смо се борили и са инфлацијом коју је донела светска нестабилност“, рекао је Мали.

Он је назначио да је, вођена тиме, држава 1. октобра ове године пензије повећала 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. године ће бити увећане за додатних 14,8 одсто, што је кумулативно повећање од 21,1 одсто.

Просечна пензија у 2022. години је, како је рекао, износила 267,6 евра, а, додао је, очекујемо да у овој години достигне 326 евра, односно у јануару 2024. године 390 евра. 

„Просечна пензија 2012. године износила је тек 204 евра и овај скок је велики успех, али са тим не стајемо. Нећемо бити задовољни док не достигнемо обећаних 650 евра до краја 2027. године“, рекао је Мали. 

Уз редовно повећање пензија, рекао је министар, обезбедили смо и бројне попусте и бенефиције при плаћању роба и услуга за пензионере преко пројекта „Пензионерска картица“ за који се до сада пријавило око 1.059.000 корисника.

„До 29. новембра се више од 750 фирми, компанија, предузетника, јавних предузећа и установа укључило у пројекат 'Пензионерске картице', а међу њима су и све значајне компаније које имају мрежу по целој Србији, са врло стимулативним попустима. Знамо колико то пензионерима значи“, поручио је министар финансија. 

Он је закључио да је као први корак који је био неопходан за испуњавање главне улоге државе, помоћи својим грађанима, било неопходно стабилизовати јавне финансије, проћи кроз тешку фискалну консолидацију, започети шире системске реформе и отворити Србију за инвестиције како би се коначно покренуо круг већег броја отворених радних места, а потом и раста плата.

„То смо све успели у деценији иза нас, резултати су значајни. Србија је сада јака и настављамо даље са свим неопходним мерама да тај раст очувамо“, закључио је Мали.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура