Читај ми

Синиша Мали: Сутра почиње пријава за субвенције за прелазак на нови модел фискализације

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да сутра, у петак, 15. октобра, почиње пријављивање пореских обвезника за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације. 

Синиша Мали је рекао да је питање субвенција дефинисано Уредбом Владе Републике Србије, којом се предвиђа да ће обвезницима бити уплаћено 100 евра по сваком продајном месту и по сваком продајном уређају још 100 евра, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ ће бити увећан за 20 одсто. Пријављивање за субвенције, на порталу Пореске управе еПорези, биће могуће до 31. јануара 2022. године.

„Да би се пријавили за субвенције порески обвезници прво треба, уколико то нису урадили, да пријаве податке о локацијама продајних објеката. Они то могу и треба да ураде путем портала Пореске управе еПорези. Након што пријаве локације, порески обвезници се могу пријавити за субвенције државе“, навео је Синиша Мали.

Министар је нагласио да је пријава за субвенције државе једноставна, да не захтева много времена и да обвезници фискализације могу само једном да се пријаве, односно не могу накнадно да мењају своју пријаву.

Синиша Мали је истакао да примена новог модела фискализације неће представљати додатни трошак за привреду јер ће држава субвенционисати прелазак на нови модел фискализације.

„Обвезници фискализације ће директно добијати новчана средства потребна за прелазак на нови модел фискализације. Новца за те субвенције имамо довољно, шест милијарди динара смо за то наменили, јер не желимо да правимо трошак привредницима, већ да заједно успешно завршимо овај процес и почнемо са применом новог модела фискализације“, навео је министар.

Како је истакао, неће се чекати крај пријава у јануару, него ће субвенције бити редовно исплаћиване.

Он је поново нагласио да је увођење новог модела фискализације један од најважнијих пројеката које Министарство финансија тренутно реализује, те да је реч о великој и важној структурној реформи која ће донети бројне бенефите целом друштву и држави, и привреди и грађанима. Увођење новог модела фискализације је, додао је, од огромног значаја за борбу против сиве економије.

Како је подсетио, транзициони период ће почети 1. новембра ове године и трајати до 30. априла 2022. године и то је период у којем ће привреда моћи постепено да прелази на нови модел фискализације.

Сличне теме

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Синиша Мали: Почела пријава пензионера за пензионерске картице

Синиша Мали: Почела пријава пензионера за пензионерске картице