Читај ми

Синиша Мали: Србија стабилна, циљ посете Француској унапређење сарадње две земље

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да Србија бележи невероватне резултате када је економија у питању, и да је, упркос свим глобалним изазовима, наша земља стабилна и налази се на путу економског раста и развоја. 

Министар Мали је истакао и да је циљ посете Француској био да се унапреди сарадња са том земљом, и подсетио да француске компаније у Србији запошљавају више од 11.000 људи.

Он је, гостујући на Хепи телевизији, навео да сваки грађанин Србије треба да буде поносан на начин на који је председник Александар Вучић, уз највише почасти, дочекан у Француској, јер је то почаст Србији и свему што је урађено у претходних 12 година.

“У последњих пар година Србија бележи невероватне резултате када је економија у питању, када је у питању улагање у војску, образовање, здравство, инфраструктуру, подизање плата и пензија”, рекао је Мали.

Он је додао и да има људи и земаља које не желе успешну и јаку Србију.

“Ми смо из године у годину јачи, бољи и успешнији и наравно да имате све већи број непријатеља. Они нису навикли да Србија буде успешна, да обарамо рекорде када је економија у питању, нису навикли да имамо лидера као што је председник Вучић који се бори за мир и стабилност”, рекао је Мали.

Он је навео да се у Француској разговарало о озбиљним економским темама, али и о ситуацији на Kосову и Метохији и у региону.

“У Француској смо разговарали са њиховим привредницима и видели смо потпуну промену става када је Србија у питању. Привредници хоће више да инвестирају у Србију која се показала стабилном и кредибилном”, рекао је Мали.

Kако је истакао у Паризу су вођени разговори са компанијом ЕДФ, односно њиховом електропривредом, о улагањима у зелену транзицију, у нове енергетске капацитете, о нуклеарној енергији, што је област у којој је Француска лидер у Европи.

“Нама привреда расте и из године у годину расте потрошња струје. Желимо да са иновацијама, развојем вештачке интелигенције, новим фабрикама још више развијемо нашу земљу, а за то треба струја. То је можда и највећи проблем са којим ће се у будућности суочавати наша економија, а сваки одговорни политичар, као што је председник Вучић, размишља десет година унапред. Дакле ми морамо да обезбедимо довољно енергије и то зелене енергије и за привреду и за грађане, а апсолутни лидер у тој области је Француска и наравно да разговарамо са њима”, рекао је Мали.

Он је истакао да нису тачне поједине изјаве да је у Француској било речи о продаји ЕПС-а, а није било речи ни о продаји водовода нити пребацивању нуклеарног отпада у Србију. Таквим неистинама се, додао је министар, негира успех Србије и показује да онима који их износе није стало до напретка земље. 

Министар истиче да је, и поред глобалних нестабилности и свих изазова са којима се свет суочава у последње четири године, свако обећање које је дато и испуњено, а и поред огромне помоћи привреди и грађанима, Србија је сачувала макроекономску стабилност.

“Сваки наш макроекономски индикатор је позитиван. Ми и даље растемо. Прошле године смо имали стопу раста БДП 2,5 одсто, док је једна Немачка отишла у рецесију. Наш циљ је да нам БДП 2027. године буде 100 милијарди евра, а пре око 10 година био је 30 милијарди. То су снови које сањамо и чему тежимо, уз све изазове”, рекао је Мали.

Он је подсетио да је у фебруару стопа раста БДП-а била 5,9 одсто, што значи да ће први квартал бити 4,4 , 4,5 одсто, што је знатно више од пројектованих 3,5 одсто раста за ову годину.  

Он је истакао да је стопа незапослености рекордно ниска и да износи 9,1 одсто, док је 2012. године била 25,9 одсто. То значи, додао је, да пре само 12 година, сваки четврти у Србији није имао посао.

“С друге стране, стопа запослености је никада већа и имамо 2,36 милиона људи који раде, плаћају порезе и доприносе. Имамо рекордне резерве злата више од 39 тона, девизне резерве од 26 милијарди евра, стабилан нам је девизни курс”, рекао је Мали, а сви ови резултати нам омогућавају да достигнемо циљ да 2027. године имамо 1.400 евра просечну зараду и да примања грађана расту из године у годину. 

Министар је подсетио да су од 1. јануара пензије увећане за 14,8 одсто, минимална зарада за 17,8 одсто, што је њено највеће процентуално повећање икада и сада је виша од 400 евра, да су плате у јавном сектору веће за 10 одсто и да просечна зарада у Србији сада износи 818 евра.

Министар Мали је истакао и да је јуче имао видео састанак са француском компанијом која је лидер у производњи летећих аутомобила, те да смо у контакту са четири, пет највећих и најнапреднијих компанија у тој области.

Наводећи да се свет развија и да иде напред, он је истакао да више никада нећемо дозволити да Србија заостаје када су иновације, нове технологије и вештачка интелигенција у питању. Додао је да се пуно улаже у то и да је циљ да се развију партнерства и искористи ЕXПО како би на тој међународној манифестацији имали и возила без возача и летеће таксије. 

“Некоме је то смешно, али то значи технолошки напредак, повратак младих у Србију, нове технологије, већу продуктивност и ефикасност, бољи имиџ Србије”, рекао је Мали.

Он је нагласио да је циљ да се на Експу Србија покаже у најбољем светлу и да "направимо квантни скок у будућност".

Министар је поновио и да се боље носимо са економском кризом него други, а да то показују и извештаји ММФ и агенције за оцену кредитног рејтинга „Standard and Poor’s“

која је Србији побољшала изгледе за даљи напредак са стабилних на позитивне, па смо сада само један корак од добијања инвестиционог рејтинга.

“Надам се да ћемо већ ове или наредне године имати инвестициони рејтинг што за наше привреднике и грађане значи већу стабилност и већи број радних места и веће плате”, рекао је Мали.

Министар је истакао и да су притисци на Србију никад већи и да то потврђује и забринутост председника Вучића.

“Председника никада нисам видео забринутијег него ових дана. Притисци су никад већи. Ту мислим на регион, односно на БиХ и Републику Српску, затим на KиМ, санкције Русији, прети нам резолуција о Сребреници...”, рекао је Мали.

Додао је и да је председник јутрос послао писма свим лидерима када је у питању пријем такозваног Kосова у Савет Европе и да свако ко познаје председника Вучића зна да предаја никад није опција.

Сличне теме

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста