Читај ми

Синиша Мали: Србија добија потврде међународних институција да је на добром путу

Република Србија је остварила напредак у развоју система за борбу против прања новца и финансирања тероризма, закључак је у данас објављеном извештају Манивал-а (MONEYVAL), надзорног тела Савета Европе.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали оценио је извештај као потврду да смо на правом путу и истакао да ове добре вести утичу на побољшање имиџа земље у међународној јавности.

„Србија је унапредила режим за борбу против прања новца и финансирања тероризма, посебно када је реч о усклађености са препоруком о новим технологијама. Из категорије „делимично у складу“ пребачени смо у категорију „углавном усклађено“ и то за 35 од 40 препорука и овај искорак је наш конкретан видљиви резултат рада на овом пољу у претходне три године када смо предузели додатне мере унапређивања“, рекао је Мали након објављивања извештаја.

Он је додао ово значи да смо усклађени са свих 40 препорука, те да смо једина земља у ширем региону која се тиме може похвалити.

Мали је истакао да су константне похвале међународних институција које стижу у Србију резултат мукотрпног спровођења свеобухватних реформи у претходној деценији и да су снажна мотивација да наставимо са њима.

„Са овим резултатом више нисмо у обавези да подносимо извештаје на евалуацију, али смо снажно подстакнути да наставимо рад на унапређењу свих система који од Србије чине боље место за живот“, поручио је потпредседник Владе. 

Мали је објаснио да овакве ствари чине Србију још атрактивнијом за стране инвеститоре, што за нашу земљу значи више фабрика, више нових радних места и веће плате.  

„Због тога су све ове ствари које се можда голим оком не могу видети за грађане Србије веома важне и показују нашу посвећеност расту и развоју наше економије“, закључио је министар. 

Манивал је саопштио да је од новембра 2021. Србија предузела додатне мере да идентификује и процени ризике за прање новца и финансирање тероризма који произилазе из активности виртуелне имовине и активности или операције пружалаца услуга виртуелне имовине.

Комитет експерата за процену мера против прања новца и финансирања тероризма (MONEYVAL) је надзорно тело Савета Европе коме је поверен задатак да процени усклађеност са основним међународним стандардима за сузбијање прања новца, финансирање тероризма и финансирање пролиферације оружја за масовно уништење, као и ефикасност њихове примене. Манивал процењује 33 државе и територије и даје препоруке националним властима у погледу неопходних побољшања њихових система за борбу против прања новца и финансирања тероризма и за сузбијање финансирања ширења оружја.

Сличне теме

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста