Читај ми

Синиша Мали: Пуно простора за још јачу сарадњу са Шпанијом

1/6

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са министарком индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније Рејес Марото са којом је разговарао о унапређењу економских односа две земље и интезивирању сарадње у различитим областима, посебно када је реч о инфраструктурним пројектима.

Током дана одржан је и састанак председника Републике Србије Александра Вучића и министарке Краљевине Шпаније, коме су присуствовали и чланови делегације Привредне коморе Шпаније, Удружења привредника Шпаније, као и представници бројних компанија те земље.

Министри Синиша Мали и Рејес Марото, након састанка, потписали су Оквирни протокол о финансијској и техничкој сарадњи две земље у области инфраструктурних пројеката.

Мали је истакао да је, када су пројекти у питању, важна подршка Владе Шпаније.

Он је указао да је било речи и о читавом низу пројеката који се тичу заштите животне средине тзв. зелена агенда, као и да се говорило о путној, железничкој инфраструкутури, односно о пројектима који су предвиђени програмом Србија 2025, а у циљу да се заврше на време. 

„У време када имате велики број изазова у свету веома је важно да диверзификујете потенцијалне партнере у свим тим пројектима који могу да вам обезбеде не само стручно знање него и финансијску подршку да се они реализују“, рекао је Мали.

Наводећи да је за сада све отворено као тема, он је додао и да ће се видети који ће пројекти, на крају, бити реализовани у сарадњи са Шпанијом.

„Потписани протокол даје могућност да на ову тему детаљно разговарамо. Не само када је у питању финансирање пројекта, него и претходних корака, као што је анализа израда разних студија, да би видели да ли се исплати радити неке пројекте или не“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да је држава у последњих пар година показала посвећеност инфраструктурним пројектима.

„У овом тренутку градимо десет нових аутопутева, ниједан од тих пројекта нисмо зауставили. Наставља се изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице, изградња здравствених центара, фабрика за пречишћавање отпадних вода.. Сада желимо да препознамо шта можемо додатно да урадимо, који нови пројекат“, рекао је министар Мали.

Он се захвалио министарки на подршци коју Шпанија пружа територијалном интегритету Републике Србије, као и на жељи да се посетом и потписивањем споразума даље унапреди сарадња две земље.

Мали је истакао да билатерална сарадња између Републике Србије и Краљевине Шпаније датира још из 1916. године, а да су интензивнији односи успостављени у последњих пар година. Министар је додао и да је Шпанија 18 спољнотрговински партнер Србије.

„Лепа вест за грађане Србије и наше пријатеље из Шпаније је да ћемо ове године имати више од милијарду евра вредност спољнотрговинске размене, али нисмо задовољни. Мислимо да можемо много боље“, рекао је Мали додајући да је сигуран да ће потписани протокол додатно унапредити сарадњу две земље.

Он је нагласио да је министарку Марото током састанка упознао са ситуацијом у Србији и тиме да је економија наше земље у последње две године кумулативно била најбрже растућа економија у Европи. Подсетио је да је у овом тренутку наш јавни дуг потпуно под контролом и да се носимо са изазовима који се дешавају у целом свету, а односе се на енергетску кризу и на пораст инфлације.

„Разменили смо искуства и начине са којима се обе земље боре са овим изазовима и оно што је резултат свега је што заједно можемо да будемо јачи“, рекао је Мали и додао да је шпанској министарки поручио да на пријатеље увек могу да рачунају.

„Последње три године, од када је кренула пандемија корона вируса и сви глобални изазови веома је важно да имате пријатеља на кога можете да се ослоните, а Шпанија то јесте за Србију, као што је Србија уз вас“, поручио је Мали. 

Министар је указао и да је велика број шпанских компанија у Београду и да се на пословном форуму одржаном раније данас разговарало о потенцијалима за даље инвестирање и нова радна места.

„Овакве посете доприносе даљем јачању наше сарадње“, закључио је Мали и изразио очекивање да министарка Морено поново дође у Београд како би отварали нове фабрике и разговарали о новим пројектима у Србији и Шпанији.

Министарка Марото оценила је да има много простора за унапређење сарадње између Србије и Шпаније.

Она је истакла и да две земље улазе у нову етапу јачања привредних односа, а да простора за сарадњу посебно има у желеничком саобраћају, енергетици и обновљивим изворима енергије.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура