Читај ми

Синиша Мали представио сет економских закона у парламенту

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас у парламенту сет од четири економска закона, којима се, између осталог, дефинише питање исплате 20 евра у децембру за пунолетне грађане Србије и којима се предвиђа увођење транзиционог периода за прелазак на нови модел фискализације. 

Мали је посланицима прво представио Закон о изменама и допунама Закона о привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести КОВИД-19 изазване вирусом САРС-КОВ-2.

Како је рекао, изменама наведеног закона дефинисано је давање једнократне новчане помоћи од 20 евра у децембру ове године за пунолетне држављане Србије.

„Ово је закон који предвиђа исплату 20 евра за све грађане Србије у децембру ове године. За помоћ од 20 евра могу да се пријаве сви они који су постали пунолетни након 24. априла 2021. године. За њих отварамо могућност пријављивања на исти начин као и до сада преко сајта Управе за трезор од 15. до 30. новембра“, рекао је министар финансија. 

Министар је подсетио да сви грађани који су се у мају пријавили за новчану помоћ у износу од два пута по 30 евра, као и пензионери, не треба поново да подносе пријаву јер ће им помоћ бити аутоматски уплаћена у децембру.  

Мали је навео да је и ова помоћ део великог пакета од осам милијарди евра намењених грађанима и привреди и представља саму завршницу трећег пакета мера. 

Подсетио је и да је у мају свим грађанима и пензионерима исплаћено 30 евра, затим да је сваки вакцинисани грађанин добио 3000 динара, а пензионери су додатно 22. септембра добили 50 евра. Исплаћено је затим 60 евра за све незапослене, затим три пута по 50 одсто минималне зараде за сва мирко, мала и средња предузећа и предузетнике и велика предузећа. Додатно су исплаћене две пуне минималне зараде за самосаталне уметнике и још две пуне минималне зараде за све који су запослени у угоститељству и туризму. Мали је подсетио и да је у плану да се у фебруару или марту исплати додатних 20.000 динара за пензионере. 

„Снага државе се огледала у овим пакетима помоћи. Наше јавне финансије су стабилне, новца имамо, а сва обећања која смо дали испуњаваму у дан и динар“, рекао је Мали.

Министар је представио и Предлог закона о изменама и допунама закона о фискализацији. Како је навео прописом је планирано увођење новог модела фискализације, што је један од најважнијих пројеката које Министарство финансија тренутно реализује.

„Желимо да заменимо постојећи застарели систем фискализације који датира још од 2003. године. Ми сада користимо 4G технологију, причамо о увођењу 5G мреже а GPRS систем је уведен пре три или четири генерације нових технологија. Време је да га променимо. Тај нови систем доноси велике користи за нашу привреду јер неће имати више трошкове дефискализације фискалних каса, обавезу чувања папирних трака а ни годишњих сервиса“, навео је Мали. 

Према његовим речима, велика предност овог закона је да ће повећати ефикасност рада Пореске управе, смањиће нелојалну конуренцију свима онима који плаћају порезе и тако доринети њиховом успешном пословњу. 

„Закон је кључни закон за борбу против сиве економије. Нови систем је флексбилинији, отвара тржиште када су у питању фискални уређаји, корисници могу да користе мобилне телефоне, таблете и иде се у корак са дигитализацијом и модерном технологијом“, казао је Мали. 

Он је навео да се изашло у сусрет приредницима, па је уведен прелазни период у коме ће моћи да раде постојеће и ново решење, од 1. новембра до краја априла наредне године.

„Привредници су тражили прелазни период од шест месеци и добили су га. Када су рокови у питању већ 1. октобра кренула је пријава преко сајта Пореске управе свих пореских обвезника да пријаве своја продајна места и до јутрос 892 пореска обвезника су се пријавила са 1400 продајних места“, рекао је Мали и позвао остале пореске обвезнике да се пријаве у наредних месец дана.

Он је додао ни један динар порeске обвезнике неће коштати увођење новог система. Обезбеђено је шест милијарди динара, како би се покрили трошкови набавке фискалних уређаја. Уредба је усвојена на седници Владе прошле недеље и предвиђа субвенцију од 100 евра за сваки фискалани уређај и додатних 100 евра за свако продајно место. За оне који нису у систему ПДВ-а тај износ ће бити повећан за 20 одсто. 

„Ко жели да искористи ове субвенције пријаљивање ће преко сајта Пореске управе кренути од 15. октобра и трајаће до краја јануара“, навео је Мали. 

Према његовим речима кренуле су и припреме за електронске фактуре, па ће од 1. јануара следеће године сви субјекти у јавном сектору имати обавезу да издају електронске фактуре а до краја следеће године то ће важити и за све оне који су у приватном сектору, а који си у систему ПДВ-а. 

„Са новим системом фискализације и применом ситема е-фактура, ћемо задати коначан ударац сивој зони у нашој земљи. Постојаће они који раде у складу са законом и они који су у црној зони. Али онда ћемо на посебан начин са државним органима, Пореском управом и пореском полицијом да се носимо са тим. Дакле, учинићемо наш привредни амбијент много конкурентнијим и атрактивнијим“, рекао је Мали. 

Министар финансија је представио посланицима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, истакавши да су два основна разлога за промену овог закона. 

„Први је да би се ускладио са изменама Закона о фискализацији а други како би додатно дали флексибилност привредним субјектима који дугују Пореској управи и ушли су у проблем са измиривањем пореских обавеза због пандемије корона вируса. Измене овог прописа омогућујују свима који су испоштовали рокове за плаћање главнице дуга ПУ, да добију могћност за одлагање плаћања камата. То су били захтеви привредника и њима излазимо у сусрет“, навео је Мали. 

Последњи закон који је Мали представио у Скупштини је Предлог закона о задуживању Републике Србије код ОТП банке Србија ад Нови Сад за потребе финансирања пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица – Хоргош граница са Мађарском (Сегедин).

„Вредност ове инвестиције је 89 милиона евра. Укупна дужина пруге је 98 километара а део који пролази кроз нашу земљу је дуг 38,5 километара. Веома је важно да је овде реч не само о реконструкцији постојеће пруге, већ и градњи нове пруге која недостаје на појединим деоницама. Веома важан пропис за наставак сарадње између Србије и Мађарске“, навео је Мали. 

Како је навео и овај пропис показује колико смо посвећени улагањим и у путну и у железничку инфраструктуру. „Већ следеће године возићемо се брзим возовима од Београда до Новог Сада за 30 минута“, казао је он.

По целој Србији се такође убрзано ради а само у овом тренутку има седам ауто-путева који се граде и по томе смо највеће градилиште у Европи. 

„Градимо аутопут Прељина-Пожега“, Моравски коридор, Кузмин-Сремска Рача, затим Лајковац-Ваљево, пети је Рума-Шабац-Лозница, шести је Нови-Сад-Рума (Фрушкогорски коридор) , седми је брза саобраћајница од Сурчина ка Новом Београду и очекујем да ћемо до краја године започети радове на изгради брзе саобраћајнице аутопута од Ниша, Плочника према Мердарама, изградњи дунавске магистрале, од Пожаревца ка Голупцу и радове на изградњи аутопута Београд – Зрењанин – Нови Сад“, навео је Мали и додао да је све ово део програма Србија 2025 који смо на путу да испунимо. 

Министар Мали је рекао да је Министарство финансија променило пројекцију раста БДП-а за ову годину. 

„На основу резултата из трећег квартала ове године ми очекујемо да у трећем кварталу имамо уместо стопе од 5,6 осто да имамо стопу раста од седам одсто. У првих шест месеци била је стопа привредног раста од 7,6 одсто, па са седам одсто из трећег квартала ја очекујем да ћемо имати најмање седам одсто стопу раста до краја ове године. Председник Вучић је био у праву, биће нам резултат много бољи. То значи да ћемо имати једну од највећих стопа раста ове године а када узмете и минус од 0,9 одсто прошле године за ове две године највеће економске кризе, пандемије коронавируса, Србија ће бити међу топ три земље у Европи када је економски резултат у питању. За грађане Србије важно је то да што нам је већа стопа БДП јер да можемо да разговарамо о већим пензијама и платама и то су теме са којима ћемо изаћи у наредних пар дана када будемо сумирали коначне резултате за трећи квартал“, рекао је Мали .

Сличне теме

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима