Читај ми

Синиша Мали: Посвећени смо реформама, без угрожавања инвестиционог циклуса који смо започели

1/3

Први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Влади Србије са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархејијем са којим је разговарао о даљем спровођењу реформи у Србији у циљу даљег развоја процеса евроинтеграција. 

Састанку су присуствовали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре. 

На састанку је оцењено да Србија мора снажно да настави даље реформе и развој, а Синиша Мали се захвалио на подршци коју Србија у том процесу добија од Европске уније.

„Наш циљ је да наставимо да растемо и развијамо се. Велико је задовољство видети Вас у Београду, хвала на свој досадашњој подршци“, рекао је први потпредседник Владе.  

Он је истакао да је Србија кроз све мукотрпне реформе које је до сада спровела али и кроз посвећеност даљем реформисању сваког сегмента друштва показала у последњој деценији своју одлучност да остане на европском путу и придружи се јединственом европском тржишту на коме је и до сада остваривала најзначајније економске интересе кроз трговинско партнерство. 

„Само у последњих десет година успели смо да од земље која је била на дну лествице европских земаља постанемо јака, растућа економија са перспективом даљег натпросечног раста у годинама када је основно одличје свих економија успоравање“, рекао је Мали.

Он је Вархејију представио актуелне економске показатеље Србије речима да се бележи рекордно ниска незапосленост уз рекордну запосленост те да је ниво јавног дуга у овом тренутку 47,6 одсто БДП-а док еврозона бележи задуженост од око 89 одсто БДП-а. 

Мали је поручио да је Србија у првом кварталу ове године остварила раст БДП-а од 4,6 одсто те да се у прошлој години слило 4,5 милијарде евра страних директних инвестиција. 

Као базу будућег раста Мали је означио организацију Међународне специјализоване изложбе ЕКСПО чији ће Србија бити домаћин 2027. године, али и Програм „Скок у будућност - Србија 2027“. 

„Посвећени смо реформама, без угрожавања инвестиционог циклуса који смо започели, у чему је свака подршка добродошла“, истакао је министар финансија у Влади Србије. 

Он је са Вархејијем разговарао о даљим приоритетима реформске агенде коју Србија спроводи, а где је енергетски сектор означен као један од најважнијих у коме се трансформација мора убрзати. 

Комесар је честитао министрима на именовању, изразио наду да Србија остаје посвећена свом европском путу и охрабрио нову Владу да искористи тренутни замах проширења и спроведе неопходне реформе, уз подршку Европске уније. Комесар Вархеји је додао да је ЕУ недавно усвојила План раста у вредности од шест милијарди евра за подршку партнерима са Западног Балкана. У том контексту, поздравио је рад Србије на Реформској агенди и подсетио на могућности које се тако пружају Србији у погледу друштвено-економског развоја, укључивања у Јединствено тржиште Европске уније и приступних преговора.

Комесар је поновио да Економски и инвестициони план у вредности од 30 милијарди евра већ даје резултате. План је да се унапреди повезаност транспортне, енергетске и дигиталне инфраструктуре у оквиру Западног Балкана. ЕУ је већ мобилисала више од половине пакета, улажући у Србију скоро 6,2 милијарде евра, доносећи опипљиве користи грађанима и привреди. На пример, ЕУ финансира модернизацију српских железница, обезбеђујући финансијски пакет од 2,2 милијарде евра само за брзу пругу Београд-Ниш.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен