Читај ми

Синиша Мали: Посета Си Ђинпинга Србији потврда угледа наше земље

Посета председника НР Кине Си Ђинпинга Србији, друга у осам година, потврда је угледа наше земље и значи даље отварање економске перспективе за Србију будући да ће нам већа сарадња са једном од највећих економија на свету донети даљи раст и развој, изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали. 

„Примена Споразума о слободној трговини са Кином почиње од 1. јула, али и сви потписани споразуми и договори ће нам отворити тржиште од 1,4 милијарди људи, учиниће нашу привреду конкурентнијом на том тржишту са нижим царинама које сада износе између 38 и 62 одсто, и велики су трошак и значиће много више од тога нашој економији“, рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк. 

Он је коментаришући посету председника НР Кине Србији, истакао да је наша земља била домаћин једном од највећих лидера на свету који је својим доласком, како је рекао, указао част и велико поштовање Србији.

Мали је сусрете са кинеском делегацијом оценио успешним, имајући у виду да су Србији, истакао је, отворене нове перспективе раста, развоја, даљег улагања у привреду. 

„Сарадња са Кином кроз Споразум о слободној трговини је, уз ЕКСПО, највећа развојна шанса Србије у наредних 20 година“, рекао је Мали. 

Министар финансија је поручио да је Србија доминантна економија у региону, те да је даљи подстрек расту отварање кинеског тржишта за привреднике у годинама када Србија бележи рекордан прилив страних директних инвестиција, отварање фабрика, рекордно ниску незапосленост. 

„Све то, стабилно пословно окружење, конкурентна привреда, отварање могућности инвеститорима да сада из Србије извозе у земље са две милијарде људи након сарадње и споразума, и са другим земљама који већ постоје, отвара даље могућности за развој“, рекао је први потпредседник Владе.

Како је објаснио, Споразум са Кином ће мотивисати и домаће произвођаче да буду конкурентнији. 

Брзи развој Кине показују подаци да је 1980. године та земља имала удео од 2,7 одсто у светском БДП-у док данас достиже 19 процената, док је удео ЕУ у светском БДП-у у истом временском периоду опао са 28-29 на 18 одсто. 

„Са таквом земљом смо ми, Споразум о стратешком партнерству из 2016. године, сада подигли на ниво Споразума о заједничкој будућности, а Кина постаје све већа сила из деценије у деценију“, оценио је Мали, и додао да су то веће могућности за српску привреду у наредних 20 година будући да су договори склопљени са земљом која има огроман потенцијал и постаје светски лидер.

То је илустровао подацима да је Кина лидер у 37 од 44 области иновација, технолошког развоја и вештачке интелигенције. 

„Без иновација и нових технологија нема напретка“, истакао је Мали. 

Он је оценио да је посета председника Сија била част за Србију, али и изразио задовољство што је 15.000 окупљених људи на дочеку то и показало утицајном светском лидеру. 

„Све то је потврда визије председника Србије Александра Вучића о развоју Србије. Добио је подршку за политику коју води, а то је политика независне, самосталне земље која сама односи одлуке, али и исправна економска политика. Важно је да у томе имамо пријатеље“, поручио је Мали. 

Он је истакао да ће Кина учествовати на ЕКСПУ, али и да ће, пре тога, поделити своје искуство са Србијом. 

Мали је оценио да је договор да 300 студената из Србије убудуће студира у Кини, залог за будућност, а да ће тај „мост сарадње“ бити проширен и на 50 младих научника којима ће Кина отворити врата својих истраживачких центара. 

Додао је и да је потписан и Споразум о набавци девет брзих возова, те да је било речи и о отварању погона за производњу возова у Србији, будући да је потражња за њима тренутно већа од понуде. 

„Разговарали смо о брзим возовима, али и летећим таксијима који ће бити симбол иновација и технолошког напретка. Знам да ћемо се 2027. представити свету на прави начин и да ћемо искористити нашу развојну шансу“, рекао је Мали. 

Он је истакао да ће кроз ЕКСПО и Програм „Скок у будућност - Србија 2027“ бити уложено 17,8 милијарди евра у различите области у целој Србији. 

Како је истакао, није случајно директорка ММФ-а Кристалина Георгијева рекла да је Србија светла тачка глобалне економије, нити је случајно што је Србија у првом кварталу остварила раст БДП-а од 4,6 одсто док је европски раст износио 0,4 одсто. 

Он је поручио да је стабилан и јавни дуг Србије на 47,6 одсто БДП-а док је просек еврозоне 89 одсто. Како је истакао све се ради са циљем подизања животног стандарда грађана, те су тако пензије у последње две године повећане кумулативно за 56 одсто.

Мали се осврнуо и на директне авио-линије ка Кини, и подвукао да је српска национална авио компанија профитабилна и лети и на исток и на запад. 

„Рекордне стране директне инвестиције, рекордно ниска незапосленост, ЕКСПО манифестација, сада даљи развој кроз Споразум о слободној трговини са Кином, осим угледа, Србији неминовно доносе и даљи раст“, закључио је Синиша Мали. 

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен