Читај ми

Синиша Мали: Нећемо одустати од политике раста, од 1. маја јефтинији гас за привреду

Нећемо одустати од политике раста, желимо да грађани Србије буду поносни на нашу земљу, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали. Он је као један од најважнијих резултата управо завршене Мисије Међународног монетарног фонда истакао постигнуту сагласност у вези са променом методологије обрачуна цене гаса за привреду од 1. маја, што ће донети снижавање трошкова за овај енергент, а што ће даље, како је рекао, погурати отварање додатних радних места. 

Мали је поводом треће ревизије стенд-бај аранжмана из предострожности истакао да је општа оцена да је Србија, упркос свим изазовима, задржала макроекономску стабилност.

„Имамо новац на рачуну, растемо као економија, инфлација иде доле. На правом смо путу упркос огромним изазовима. Отварају се фабрике, долазе инвеститори“, рекао је Мали гостујући на ТВ Пинк. 

Он је рекао да је Међународна специјализована изложба ЕКСПО којој ће Србија бити домаћин 2027. године, највећа развојна шанса наше земље. 

„То је симбол промена, то је оно што ће да подигне квалитет живота грађана Србије. Додатних 17-18 милијарди евра биће уложено у путеве, пруге, образовање, здравство, заштиту животне средине. Хоћемо да искористимо следеће три године за то“, рекао је потпредседник Владе. 

Мали је поручио да ће Србија дочекати око три милиона посетилаца због чега се мора подићи укупан квалитет инфраструктуре, али и да се мотивишу грађани да се дође до тих циљева.

Он је истакао да је то година када је циљ да просечна зарада достигне 1.400 евра. 

Мали је поручио да Србија већ знатно више улаже у односу на раније године будући да је достигла ниво јавних инвестиција од седам одсто БДП-а. 

„Уз то одржавамо ниво јавног дуга који сада износи 48,2 одсто БДП-а док је просек еврозоне око 89 одсто, имамо 469 милијарди динара на рачуну и сви остали показатељи су добри“, истакао је.

Међу њима, посебно је истакао ниво незапослености која сада, како је рекао, износи 9,1 одсто док је 2012. године износила 25,9 одсто, уз, додао је, рекордну запосленост. „Фабрике се и даље отварају, страни инвеститори долазе, отварамо радна места. У јануару је просечна зарада износила 818 евра, до краја године ће прећи 900 евра, следећег децембра већ ће ићи на више од 1.000 евра“, рекао је министар финансија и додао да то Србију чини потпуно другачијом од онога на шта смо навикли. 

А сећамо се, истакао је, да је 2012. просечна плата износила 300 евра, а да на рачуну на ком је било 70 милиона евра није било ни за исплату пензија за шта је било потребно 350 милиона евра. 

Мали је поручио да сада, са новцем на рачуну и стабилношћу коју Србија чува, циљ да 2027. године БДП достигне 100 милијарид евра, изгледа достижно. 

„Циљ је да будемо још јачи, снажнији, доминантнији у региону као економска сила“, рекао је Мали. 

Он је додао да се у Србији у овом тренутку гради и метро, болнице, клинички центри те да се никада више новца није издвајало за лечење ретких болести и лечење деце у иностранству, уколико је потребно. 

„Водимо озбиљну политику иако ситуација није ни мало једноставна у свету и усложњава се експоненцијално на дневном нивоу. У свим условима кризе ми покушавамо да растемо, градимо, да се колико је могуће изолујемо од негативних последица“, закључио је Мали. 

Сличне теме

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију