Читај ми

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

1/5

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали представио је данас нови Програм за сузбијање сиве економије 2023-2025, а том приликом је и званично покренут ПОС програм подршке намењен малим бизнисима и институцијама, у оквиру којег ће бити обезбеђено увођење картичних и инстант плаћања на 25.000 продајних места и шалтера у Србији.

Нови ПОС програм је јединствена иницијатива намењена трговцима и другим малим бизнисима, као и институцијама, који желе да уведу могућност безготовинског плаћања за своје производе и услуге. Учешћем у ПОС програму добиће бесплатну инсталацију ПОС терминала или софтверског решења за онлајн продају, уз снижену трговачку накнаду.

Министар Синиша Мали је на скупу који је одржан у Палати „Србија“, рекао да је Влада Србије чврсто опредељена да настави борбу за смањење сиве зоне пословања, и најавио да предстоје нова системска решења која треба да допринесу смањењу сиве економије. 

Министар је рекао да је захваљујући реформским потезима које је Влада преузела, обим сиве економије, према истраживању НАЛЕД-а, у периоду од 2017. до 2021. године смањен за око три процентна поена, а да је 200.000 неформално запослених на тржишту рада прешло у легалне токове у претходних пет година. То је, како је истакао, велики успех, имајући у види да је то урађено у периоду велике економске кризе.  

„Напори Владе кренули су још 2015. године, а први програм је био за период од 2015. до 2020. године. Више од 70 одсто акција које смо тада дефинисали смо испунили. Ако погледате истраживање НАЛЕД-а, од 2017. до 2021. године, смањена је сива економија за три процентна поена са 14,9 на 11,7 одсто. То је велики корак напред“, рекао је Мали.

Он је оценио да је велики реформски потез била одлука да се иде на постепено смањење пореског оптерећења на зараде, што је довело до повољнијих околности на тржишту рада, односно до већег запошљавања. 

„Расту плате и у приватном и у јавном сектору. Да не заборавимо да Влада Србије од 2018. спроводи доследну политику када је реч о смањењу пореза и доприноса на плате. Тако омогућавамо да људи из сиве зоне пређу у законске оквире и подстичемо послодавце да на правилан начин пријављују раднике и пређу у легалне токове пословања“, додао је Мали. 

Он је најавио даља системска решења у дигитализацији пословања Пореске управе и Управе царина. 

„Борба против сиве економије мора да се настави још јаче, јер сваки динар који ту уштедимо и уведемо га у легалне токове доприноси расту економије, повећању плата, пензија и даљим инвестицијама. За наредни период значајна је реформа система царине, аутоматизација докумената везаних за увоз и извоз, повезивање са свим системима које ЕУ има. Ту је и повезивање Пореске управе са царином, увођење система е-акциза и е-отпремница. Што боље омогућимо проток документа кроз систем, смањићемо појаву фантом фирми и активности у сивој зони“, рекао је Мали. 

Он је увођење е-фактура у Србији назвао „правом малом револуцијом“. 

„У Србији више нема папирних фактура. Систем је бесплатан, а само у фебруару ове године смо имали девет милиона фактура које су прошле кроз тај систем. Упаривање тих фактура, даје могућност да повраћај ПДВ буде бржи и ефикаснији, што је и био захтев привреде“, навео је он. 

Додао је и да смо у тој реформи испред земаља као што су Француска, Португалија, Шпанија, Словенија. „Сви обвезници ПДВ-а су у том систему, и то наравно, осим веће транспарентности и борбе против сиве економије, доприноси брзом повраћају ПДВ-а“, навео је Мали. 

Према његовим речима, много је урађено и када је реформа Пореске управе у питању. Увођење Портала е-порези довело је до тога да се са пријаве лакше попуњавају, што је допринело бољој наплати пореза. 

„Много смо урадили и на аутоматизацији обрачуна пореза и доприноса за паушалце. То је циљ који смо имали и у потпуности смо га испунили“, казао је Мали.

Министар финансија навео је да је доста урађено и на унапређењу рада инспекцијских служби, система е-инспектор, као и на њиховом интегрисаном раду на терену. Kако је рекао, наставиће се са улагањима у унапређење рада инспектора, а навео је и да је изменама Закона о поштанским услугама омогућено да се врши идентификација пошиљаоца од стране поштанских оператера, што онемогућава продају робе преко интернета од стране нерегистрованих субјеката.

Од важних активности је навео недавно усвајање Програма за сузбијање сиве економије за период 2023-2025. године, који предвиђа предузимање низа активности на њеном сузбијању како би се њен удео у привредној активности смањио на најнижи могући ниво. 

Министар је поменуо и наградну игру „Узми рачун и победи“ чији је први циклус недавно завршен, истакавши да је она показала да јача свест људи о значају смањења сиве економије и узимању фискалних рачуна. 

„Сви сте свесни успеха е-фискализације, система који смо увели у мају прошле године. У њему је тренутно 140.000 обвезника са 250.000 локација, а са QР кодом сваки грађанин може да утврди да ли је рачун исправан или не. Свако ко не узме рачун, или не добије рачун, омогућава другој страни да заради неки динар за себе, али на штету државе и свих нас, јер од новца који иде у буџет имамо веће плате и пензије, градимо аутопутеве, болнице, школе вртиће. Сви губимо, добија једино онај ко тај рачун није издао“, поручио је Мали. 

Мали се осврнуо и на покретање новог ПОС програма, и захвалио свим партнерима на пројекту. 

„Моја порука је да ћемо наставити. Сива економија се неће никоме исплатити и сва ова системска решења показују колико смо спремни да идемо до краја кад је ова област у питању. Оно што је тенденција у развијеним земљама је плаћање без готовине, уз разне врсте уређаја. Желим да похвалим нови ПОС програм подршке који треба да подстакне безготовинско плаћање у нашој земљи“, рекао је Мали. 

Вицегувернер НБС Драгана Станић истакла је да Народна банка Србије, поред очувања монетарне и финансијске стабилност, посебан приоритет даје развоју иновативних система плаћања. 

“У погледу дигитализације платних услуга иновативних сервиса наша земља сада припада самом светском врху. Такве активности директно доприносе сузбијању сиве економије. На том путу нисмо сами и увек истичемо значај сарадње са партнертима, пре свега са Министарством финансија, као нашим кључним партнером и управо један од резултата такве сарадње јесте Програм за сузбијање сиве економије”, истакла је Станић.

Потпредница Управног одбора НАЛЕД-а Станка Пејановић указала је на значај новог Програма за сузбијање сиве економије. “Овај програм је, на наше задовољство, поново добро одмерен, избалансиран са решењима које ће даље јачати капицитете инспекција, судова и Пореске управе али подржати одговорну привреду подстицајним мерама које су приоритет НАЛЕД-а”, истакла је она наводећи да је то, између осталих смањење пореског оптерећења плата, које је као највећи изазов у пословању истакло две трећине привреде који су чланови те организације. 

Пројекат покретања ПОС програма подршке за 25.000 малих бизниса и институција, подржала је и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), а амбасадорка СР Немачке у Србији Анке Kонрад рекла је да је штета коју наноси сива економија огромна.

“Немачка подржава Србију у борби против корупције и сиве економије. Нашим ангажовањем желимо да даље развијамо прихватање безготовинског плаћања и инфраструктуру, како бисмо даље промовисали поштенију конкуренцију на тржишту Србије, подстицали економски развој и унапредили квалитет комерцијалних и приватних услуга“, казала је немачка амбасадорка. 

Она је истакла да су бројна истраживања потврдила да безготовинско плаћање доприноси бољем финансијском праћењу, транспарентности, као и смањењу административног и парафискалног оптерећења грађана и привреде.

Она је честитала министру Синиши Малом и његовом тиму на постигнутим резултатима у подстицању дигитализације. „Немачка одаје признање Влади Србије што је предузела мере како би ставила додатни акценат на даљу дигитализацију фискалног сектора у Србији и промоцији безготовинског плаћана у јавном и приватном сектору“, подвукла је Kонрад.

Сличне теме

Мали отворио изложбу „Лада 120 пролећа“ у оквиру обележавања Дана државности

Мали отворио изложбу „Лада 120 пролећа“ у оквиру обележавања Дана државности

Синиша Мали: Београд је локомотива развоја, а кроз ЕКСПО пројекте цела Србија ће даље напредовати

Синиша Мали: Београд је локомотива развоја, а кроз ЕКСПО пројекте цела Србија ће даље напредовати

Fitch Rating: Потврђен кредитни рејтинг Републике Србије