Читај ми

Синиша Мали: Микро фирме су ћелије развоја наше економије, држава је ту да помогне

1/7

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали присуствовао је данас проглашењу победника такмичења за „Блиц предузетника“, и том приликом поручио да је држава стабилна и обезбеђује конкурентно и атрактивно пословно окружење, као и да су мали и средњи бизниси стуб наше економије и напретка у будућности.

Он је додао да је неопходно да сваке године имамо што више „микро-компанија јер су оне најбитнија ћелија развоја наше економије и друштва“.

Министар је присуствовао свечаном проглашењу најбољег предузетника у МТС дворани, на конкурсу „Јунаци микро бизниса“ који је Блиц организовао у сарадњи са „3 Банком“. 

Породична фирма из Сврљига "Квалитет Стаменковић" која се бави производњом кора и резанаца, проглашена је за најбољег предузетника. Друго место освојио је Марко Стојановић из Гуче који се бави израдом предмета и намештаја од метала, а трећа награда је отишла у руке "Равногорац Мезе Шопа" из Мионице, где се баве производњом сухомеснатих производа.

Министар финансија је истакао да овако успешни предузетници, уз све проблеме који постоје, „улепшавају слику наше привреде“.

„Не само да сте ми улепшали дан, већ сте улепшали слику наше привреде, економије, Србије. Захваљујући вашој посвећености, породичним вредностима и развоју ваших бизниса, ви сте стуб нашег развоја и наше будућности“, истакао је Мали.

Мали је финалистима пожелео пуно успеха у каријери, као и да порасте број запослених у њиховим фирмама, а представнику банке која је учествовала на конкурсу да та банка буде још отворенија и приступачнија за мала и средња предузећа. 

Министар је рекао да је посао државе да обезбеди стабилно, конкурентно, атрактивно, пословно окружење и задржи стандард грађана.

„Зато је вест о повећању пензија, минималних зарада и плата у јавном сектору, коју је саопштио председник Александар Вучић, толико важна“, поручио је министар Мали. 

Он је рекао да је реч о мерама, које ће нашим грађанима помоћи, не само да се изборе са инфлацијом, која је увезена, већ им обезбедити и реални пораст животног стандарда. Како је нагласио, веома је битно да потрошња настави да расте, јер ће од тога имати корист читава привреда. „Неко те ваше производе да купи, новац да потроши. Тако ће, не само да заштити свој животни стандард, већ ће и ваш бизнис да расте“, поручио је Мали. 

Министар је рекао и да је „најтеже малима да дођу до финансијских средстава, да покажу оправданост својих бизниса“. 

„Немају историју иза себе, већ само велику енергију и предузетнички дух. Желим вам успех у каријерама, а вама господине Вукотићу хвала (представник банке) што сте нашли начин и идеју да то наградите“, рекао је Мали, и додао да је ово један од важнијих догађаја на којима присуствовао.

Осврћући се на стање у економији, министар је истакао да је Србија стабилна, да има стабилне јавне финансије и да је јавни дуг на нивоу од 52,1 одсто БДП-а, што је далеко испод нивоа Мастрихта који дозвољава учешће јавног дуга у БДП-у од 60 процената. 

„Имамо средстава и могућности да реагујемо уколико се ова криза настави. За вас предузетнике је најважније да можете да се ослоните на своју државу, да знате да, ако имате проблеме, да је држава ту да помогне, да сада није случај као са претходним кризама, када смо само падали, већ сада смо стабилни и помагаћемо и даље“, рекао је Мали.

Према његовим речима, сада смо у прилици да говоримо о великим инвеститорима и фабрикама којих има све више, сваке године расте број запослених, имамо велике стране инвестиције, нове путеве, привредне зоне, али је за развој привреде битно постојање малих и средњих фирми.

„Не само због ширења породичних вредности, јер лепо је видети целу породицу како иде ка циљу да заради, да сагради нешто ново и остави деци бољу будућност. Када то видите схватите колико је то важно и наша обавеза је да их подржимо у сваком тренутку“, казао је он.

Министар је подсетио да је Србија у првом кварталу остварила раст БДП од 4,4 одсто, да су много веће економије у рецесији, али да то са нама није случај. Поручио је да ће Србија наставити да гради успешну и стабилну економију. 

„У протекле две године смо били најбржа растућа економија у Европи. То се никада није десило у историји Србије. Успели смо због стабилности јавних финансија и велике отпорности наше државе. Први пут је држава подржала приватни сектор са минималним зарадама, гарантним шемама и одлагањем плаћања пореза и доприноса“, рекао је Мали, и подсетио да је за помоћ грађанима и привреди издвојено укупно око 8,8 милијарди евра. 

Директорка Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Бранислава Симанић истакла је да се Комора труди да прати све захтеве предузетника и да ослушкује њихове потребе. Према њеним речима, Комора ради и на промоцији предузетништва, едукацији предузетника и увођењу дигитализације у производним процесима. 

„Сматрамо да на тај начин можемо да охрабримо и подстакнемо људе да у што већем броју закораче у предузетничке воде. На тај начин они се самозапошљавају, отварамо нова радна места и смањујемо незапосленост“, казала је Симанић, уз подсећање да се организује низ бесплатних едукација на различите теме које су од значаја за предузетнике, а све у циљу да буду иновативни и конкурентни. 

Председник Извршног одбора „3 Банке“ Владимир Вукотић изразио је задовољство што је та банка узела учешће у овом пројекту. 

„Верујемо да су јунаци данашњег доба људи који су свој живот узели у своје руке, нису чекали помоћ са стране. Имали су храбрости да сами остваре своје снове и као данашњи јунаци обезбеде радна места за себе, а често и да запосле неке са друге стране“, рекао је Вукотић. 

Он је објаснио и шта је мотивисало ту банку да уђе у овај пројекат. 

„Наше најважније клијентске групе су предузетници, мали пољопривредници, али и грађани који немају приступ финансирању јер имају уговоре на одређено и о привременим и повременим пословима. До сада смо одобрили 300.000 зајмова са 900 милиона евра. Успели смо да креирамо неку нашу прецизну евиденцију, то је 60.000 радних места. Још један релевантан податак је да 45 одсто наших нових клијената никада није користило кредит, што само говори да ми почињемо да кредитирамо оне који никада нису имали свест да могу да добију кредит. Неки од тих јунака су овде са нама“, поручио је Вукотић.

Традиционални избор за Блиц предузетника одржава се већ 12 година. Циљ акције „Јунаци микро бизниса“ је промовисање, јачање и подршка предузетничком духу са акцентом на мале бизнисе у Србији. 

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен