Читај ми

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

1/3

Први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас додели признања најбољим предузетницима, победницима акције „Јунаци микро бизниса 2024“, и том приликом истакао да мали привредници имају одличне пословне идеје и огроман утицај на привредни раст и развој целе економије. 

Прво место у овогодишњем такмичењу освојила је фирма „Бобист намештај“ из Шида, друго место производња одеће из Владичиног Хана „Ђокић–С“, а треће производња картонске амбалаже „Kартонпродукт“ из Инђије. 

Министар Мали је честитао финалистима акције „Јунаци микро бизниса“, и нагласио да би му, да је он био у жирију, било тешко да изабере најбољег јер су сви одлични. 

„На десетине добрих идеја и предузећа је оно што чини Србију другачијом и успешнијом, тај предузетнички дух, пословне идеје које имају и млађи и старији, начин на који можемо нешто што је некада био само сан да претворимо у јаву“, поручио је Мали на скупу у Привредној комори Србије. 

Он је говорио и о макроекономским резултатима наше земље и нагласио да смо у првом кварталу ове године имали 4,7 одсто раста наше економије. 

„То је највећа стопа раста у Европи у овом тренутку и то није случајно. То је последица одговорне политике коју водимо, улагања у инфраструктуру, екологију, енергетику, све што подстиче раст економије, а ту су и микро, мала, средња предузећа, предузетници, управо овакве компаније, које својим идејама, енергијом и напорима мењају себе, све нас и доприносе високим стопама раста“, истакао је Мали, и подсетио да је стопа раста еврозоне у првом кварталу била 0,4 одсто.

Према његовим речима, пословни амбијент у Србији је све бољи, имамо рекордно ниску незапосленост и високу запосленост, рекордне инвестиције и буџет. 

Мали је позвао привреднике да пронађу интерес и укључе се у пројекте као што је Експо 2027.

„Од земље која је пре 11 година била на ивици банкрота, бићемо домаћини највеће светске манифестације где очекујемо више од три милиона посетилаца. Хоћемо да представимо нашу земљу на прави начин, да подигнемо квалитет живота, инфраструктуре и да се развијамо још више. По мени је то је шанса за све“, рекао је Мали. 

Добитницима је пожелео све најбоље, и нагласио да они дају најбољи пример како се може бити успешан. Поручио је да је држава ту за привреднике и за све недоумице које имају.  

„Ту смо ако треба да помогнемо, а ако одмажемо скрените нам пажњу да то исправимо. Жеља нам је да увек будемо ту за вас и да уз вас наставимо да остварујемо високе стопе привредног раста као што смо то имали у првом кварталу ове године“, поручио је Мали. 

Директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранислава Симанић подсетила је да „Блиц“ већ 15 година организује избор за најбољег предузетника, као и да је последњих неколико година фокус на микро предузећима. 

“Сматрамо да је то сектор коме је најпотребнија наша подршка и сугурна сам да та подршка никад није била већа, како од државе и надлежнних министарстава, тако и од ПKС”, навела је Симанић. 

Председник Извршног одбора "3Банке" Владимир Вукотић захвалио се министру Малом што подржава ову акцију. Поручио је предузетницима да они спадају у ред храбрих који су кренули у незвесно и креирали нову вредност, и то ни из чега. 

Уз подсећење на раст и развој „3Банке“, Вукотић је рекао да та банка има другачији приступ клијентима и малом бизнису. “Данас могу да кажем да је сваки трећи предузетник у Србији финансиран од наше банке, негде око 35 одсто. Више од 40 одсто наших клијената су први пут клијенти било које банке“, навео је Вукотић.

Добитници награда изразили су задовољство што су изабрани у тако јакој конкуренцији.

Биљана Стојковић из “Бобист” намештаја из Шида рекла је да су вредност, упорност, истрајност и међусобна подршка довели њу и супруга Богдана до успеха. Они су започели бизнис од нуле, а израда намештаја је кренула у старој шупи поред куће. Сада имају лепо опремљену радионицу и уговорене послове и по неколико месеци унапред. 

“Јесмо мали, кренули смо од нуле. Било је тешко, али смо супруг и ја били подршка један другом у свему”, рекла је Биљана и захвалила се свима који су гласали за њих.

Слађана Ђокић је добила другу награду, а реч је о предузетници која се бави производњом одеће од 2006. године. 

Млади предузетник Стефан Живковић који већ седам година производи картонску амбалажу, указао је на огроман значај породице за успех. Стефан сада има сарадњу са око 150 фирми широм Србије које његова фирма снабдева картонском амбалажом.

Дневни лист „Блиц“ и „3Банк“ су и ове године бирали најбоље предузетнике, јунаке микро бизниса. Стручни жири, који су чинили представници Министарства финансија, „3Банке“, Привредне коморе Србије и „Блица“ одабрао је шест најбољих, а коме ће припасти вредне награде гласањем су одлучили читаоци „Блица“.

За прво освојено место награда је 500.000 динара, за друго 300.000 динара и треће 200.000 динара.

Циљ акције „Јунаци микро бизниса“ је промовисање, јачање и подршка предузетничком духу са акцентом на мале бизнисе у Србији.  

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура