Читај ми

Синиша Мали: До краја године просечна плата 920 до 930 евра

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је циљ да до краја ове године просечна плата у Србији достигне 920 до 930 евра, а до краја следеће 1.000 евра, да бисмо 2027. године дошли до зацртаног циља од 1.400 евра просечне плате и по 650 евра просечне пензије и минималне зараде. 

Мали је, гостујући на РТС-у, подсетио да су од јануара плате у јавном сектору увећане за 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, док је минимална зарада порасла за 17,8 одсто. 

„Тиме смо дошли до просека плата од 818 евра у Србији данас, а подсетићу да је 2019. председник Александар Вучић најављивао просек плата од више од 500 евра због чега је критикован“, рекао је Мали.

Он је рекао и да данас просечна пензија износи 390 евра, док је пре 11 година износила 203 евра, док је у истом периоду минимална зарада износила тек 15.700 динара, док данас премашује 47.000 динара.

Мали је поручио да су у последње две године пензије кумулативно увећане 56 одсто, да се инфлација смирује, и да ће у мају износити три плус минус 1,5 одсто, те да су упркос досадашњој инфлацији, плате и пензије повећане и у реалном износу што је дало резултате у повећању животног стандарда. 

„Ово су важни показатељи, уз рекордне девизне резерве, стабилан курс и никад више злата у трезору. Озбиљно се бавимо економском политиком, што сваки индикатор показује“, рекао је Синиша Мали.

Министар Мали је подсетио да се до 20. марта у Србију слило 1,2 милијарде евра страних директних инвестиција, што значи да настављамо да обарамо рекорде.

Он је рекао да је прошла година била рекордна са 4,5 милијарди евра СДИ, те да је за Србију добро да настави да расте по свим економским параметрима јер само то, како сматра, доноси наставак развоја.

„Сваки индикатор наше макроекономске политике расте. То је потврдио и Међународни монетарни фонд, као најважнија и најеминентнија финансијска институција. Успели смо да упркос свим изазовима помогнемо и привреду и грађане уз очување макроекономске стабилности“, рекао је Мали.

Он је нагласио да је са ММФ-ом дефинисано више реформских циљева који су важни за кредибилитет и конкурентност земље, те да је један од њих промена форме обрачуна цене гаса за привреду, што ће снизити цене тог енергента од 1. маја, како је већ најављено. „Одговорно приступамо и хоћемо да привреди олакшамо да буде још конкурентнија, атрактивнија, јер то значи више радних места и веће плате. Званично, инвестициони рејтинг немамо због кризе, али раст свих индикатора за грађане значи сигурност, безбедност, могућност да даље наставимо са повећањем плата и пензија“, рекао је Мали. 

Он је поновио да је бруто домаћи производ (БДП) Србије у прошлој години растао 2,5 одсто, премашујући износ од 69 милијарди евра свега произведеног у земљи у једној години.

„У поређењу са 2011. годином када је БДП износио 33 милијарде евра, то је огроман скок, упркос кризи“, поручио је министар, уз оцену да је Србија сачувала стабилност, те да је ниво јавног дуга у овом тренутку 48,2 одсто, док у еврозони тај индикатор износи око 90 одсто. 

Мали је додао и да стопа незапослености у Србији у последњем кварталу прошле године износила 9,1 одсто, што је, како је рекао, историјски најнижи ниво будући да је, подсетио је, пре 11 година незапосленост била 25,9 одсто, што је значило да је сваки четврти грађанин био без посла. 

„Данас то није случај, фабрике се отварају, стопа запослености никад није била виша имајући у виду да је запослено више од 2,3 милиона грађана који плаћају порезе и доприносе“, навео је потпредседник Владе. 

Он је оценио да је то резултат чињенице да је српска привреда ојачала и постала отпорнија на изазове. 

Синиша Мали је рекао и да, уз све наведено, ниједна инвестиција у Србији није заустављена, те да нас тек чекају јавна улагања у склопу недавно представљеног пројекта „Скок у будућност – Србија 2027“ и организације Међународне специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.

„Хоћемо да искористимо ЕКСПО као највећу развојну шансу. За мене је то симбол промена. У наредне 3,5 године наставићемо улагања у путну инфраструктуру, брзе пруге, просвету, здравство“, рекао је. 

Мали је истакао да су то одлике једне другачије Србије јер ће величина домаће економије бити будући извор раста. 

„Нови путеви запошљавају грађевинску индустрију, то даље отвара нове индустријске зоне. Хоћемо да БДП буде 100 милијарди евра и то ће изнедрити нову земљу у односу на ону када је вредност свега произведеног износила 33 милијарде“, истакао је. 

Он је закључио да је Србија, са 453 милијарди динара на рачуну у овом моменту, ликвидна и да се радује свим будућим економским успесима које ће, пре свега, донети ЕКСПО 2027.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен