Читај ми

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију

1/5

Први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали потписао је данас уговоре о додели два стана са добитницима извученим у првом колу новог циклуса наградне игре "Узми рачун и победи", и том приликом поручио да је циљ државе нулта толеранција на сиву економију.

Једноипособан стан од 46 квадрата у Земунским капијама добио је Вујадин Максимовић из Београда који је скенирао рачун у вредности од 40 динара, док је Слободан Новаковић из Ваљева, који је скенирао рачун од 483 динара, добитник двособног стана од 54 квадрата, у истом насељу.

Министар Мали је честитао добитницима и њиховим породицама, и захвалио им се на учешћу у наградној игри, али и што су на тај начин подржали напоре Владе Србије да се заједно боримо и изборимо са сивом економијом.

„На овај начин, кроз наградну игру, градимо свест грађана Србије да треба да се боримо против сиве економије, да треба узимати фискалне рачуне, јер од новца који нам долази у буџет градимо болнице, школе, подижемо плате, пензије, градимо лепшу и уређенију Србију, а то је свима нама циљ“, рекао је Мали.

Он је додао да је наша земља, према истраживању, од 2017. до 2022. године, успела да за пет процентних поена сузбије сиву економију.

„Наш циљ је нулта толеранција. Да немамо сиву економију, колико је год могуће, али морамо заједно да се боримо за то да у Србији не постоји сива економија, да се све лепо ради, по правилима и законима“, рекао је Мали.

Људи, додао је, попут Вујадина и Слободана, али и други који учествују у наградној игри, дају допринос развоју свести о томе колико је важно градити развијену, снажну, уређену Србију кроз само једну просту ствар, а то је узимање фискалних рачуна након сваке куповине.

Министар је навео и да српска економија расте, што је лепа вест за све грађане. 

„У првом кварталу ове године имамо 4,6 одсто раст нашег БДП-a. Поређења ради, цела Европа у просеку расте 0,4 одсто. У прва три месеца ове године имамо реални раст пореза на додату вредност од седам одсто. Боља нам је економија, расте наплата, расту приходи у буџету“, рекао је Мали.

Министар је позвао све грађане Србије да узму учешће у наградној игри и подсетио да је последње извлачење у овом циклусу, током кога ће бити додељено укупно десет станова, у суботу, 8. јуна. 

Министар је истакао и да је до сада отворено 450.000 налога, односно да толико грађана већ учествује у наградној игри, као и да је додељено више од 60 милиона јединствених кодова. Он је подсетио да грађани за плаћање картицама добијају дуплу шансу за добитак, односно добијају два кода.

Добитници Вујадин Максимовић и Слободан Новаковић захвалили су Влади Србије на лепо замишљеној наградној игри, и позвали грађане да узму учешће у њој. Кажу да су гледали извлачење и да су и даље у чуду.

Новаковић додаје да је послао око 1.300 рачуна, односно, око 1.500 кодова, те да ће стан остати наследнику. 

Ово је шести циклус наградне игре „Узми рачун и победи“, која се организује од 2017. године. Слање рачуна је почело 8. априла, и валидни су сви који су издати у овој години, без обзира на вредност. 

Право учешћа у наградној игри имају сви пунолетни грађани са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије, који су послали најмање један фискални рачун.

Од прошле године учешће у наградној игри је искључиво електронско, без слања коверти.

Процедура регистрације за учешће у наградној игри је једноставна. Потребно је преузети апликацију „Узми рачун и победи“, која је бесплатна и отворити кориснички налог.

Учесници имају увид у све своје скениране рачуне путем апликације, тако да не морају да чувају рачуне у папирном облику.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен