Читај ми

Синиша Мали: Буџет уравнотежен, грађани приоритет

Србија иде напред, показала се отпорнијом у односу на друге економије у кризи, сачувана су радна места, фабрике, економски раст, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, и додао да је предлог буџета за 2023. годину уравнотежен и да подршка грађанима остаје приоритет.

Министар је, говорећи о предложеном буџету, рекао да ће бити испуњена сва обећања дата грађанима, те почетком децембра пензионери већ могу очекивати прве увећане пензионе чекове, док их у јануару очекује још једно повећање од 12,1 одсто, док ће, кумулативно, раст пензија износити 20,8 одсто.

Веће јануарске плате, и то за 12,5 одсто, добиће сви запослени у јавном сектору, минималац ће од јануара бити повишен за 14,3 одсто, а истовремено се наставља са свим започетим инфраструктурним пројектима.

Мали се гостујући на телевизији Пинк осврнуо на претходне три кризне године, истичући да смо реаговали „јако, агресивно“ и помогли привреду и грађане са око девет милијарди евра кроз три пакета помоћи државе.

Он је додао да су у овом тренутку све земље света у проблему будући да су се на ковид кризу надовезали сукоб у Украјини и енергетска криза, а то је, како је објаснио, проузроковало бројне поремећаје на тржишту, проблеме у ланцима снабдевања и последично људе оставило без посла.

„Све се скупило у последње три године, али Србија се носи боље, стабилнији смо и отпорнији“, истакао је.

Он је објаснио да је Србија имала снаге да реагује јер је економски била јака у овим годинама, те је 2022. започела са једнократном помоћи пензионерима од 20.000 динара, а исплаћена је и помоћ од 10.000 динара запосленима у просвети, здравству, социјали, те младима два пута по 100 евра.

Како је додао, уз све то, на време су набављени и потребни енергенти, гас, угаљ.

„Успели смо да задржимо економску стабилност и да ниво јавног дуга држимо испод нивоа Мастрихта на око 54 одсто, уз преузимање свог терета кризе на себе. Тиме смо показали кредибилитет одговорне економске политике коју водимо“, поручио је Мали.

Он је подсетио да је Србија започела тешке економске реформе у годинама када је председник Србије Александар Вучић био премијер, те да тај резултат Србији данас омогућава стабилан раст, веће плате, пензије.

„Створили смо могућности да реагујемо кад је криза јер смо направили резерве“, рекао је Мали, и подсетио да је наша земља 2012. године била на ивици банкрота будући да је у том тренутку на рачуну било 8,5 милијарди динара, а да је само за исплату пензија било неопходно 40 милијарди динара.

Данас, поручио је, Србија има на рачуну 303 милијарде динара, све обавезе исплаћује на време, нема негативних стопа раста у економији упркос томе што је, на пример, једна британска економија већ у рецесији.

Србија је, изнео је податке, остварила раст од 4,3 БДП-а у првом кварталу, потом 3,9 одсто у другом кварталу, и у трећем кварталу раст од 1,1 одсто БДП-а.

„Није једноставно, борба је сваки дан, али смо упркос изазовима напунили гасна складишта, боримо се да произведемо и увеземо и довољно угља, нисмо ни у једном тренутку размишљали да ли ће бити струје, гаса иако је цена струје данас десет пута већа у односу на пре годину дана“, рекао је Мали.

Министар се осврнуо и на помоћ за младе од 16 до 29 година, који ће у децембру добити по 5.000 динара, и позвао их да се од 1. до 15. децембра пријаве на порталу Управе за трезор.

„Пријава је једноставна, за претходне помоћи се пријавило више од милион младих, слично интересовање очекујем и овог пута“, рекао јер Мали, и подсетио да ће исплата почети већ од 16. децембра.

Он је истакао да су резултати овакве одговорне економске политике видљиви кроз податке да ће, на пример, за децембар просечна плата у Србији износити 720 евра, док би у децембру следеће године, како очекује, она требало да достигне 820 евра.

„У динамици смо да испунимо обећање да до краја мандата ове Владе просечна плата у Србији износи 1.000 евра, а пензија око 420“, поручио је Мали.

Он је подсетио да је тренутни просек пензија у Србији око 280 евра, те да је циљ да наредне године просечна пензија порасте на око 320 евра.

„Упркос кризи нисмо зауставили ниједну инвестицију и то уз побољшање животног стандарда и најнижу стопу незапослености у Србији икада, од 8,9 одсто“, поручио је министар финансија.

Помоћ државе у претходне три године, како је истакао, резултирала је задржавањем производних капацитета, радних места, да се не заустави прилив страних директних инвестиција које су прошле године износиле рекордних 3,9 милијарди евра и чине 60 одсто укупних инвестиција у региону.

Зато је, поручио је Мали, важно да не станемо са изградњом ауто-путева и брзих саобраћајница, којих се у овом тренутку гради десет, јер то, истакао је, привлачи инвеститоре.

„Најважније је да се изборимо да нема отпуштања, да људи задрже радна места, да задржимо стабилност економије, да наставимо са стопама раста“, навео је.

Он је поручио и да је задовољан почетком примене система електронског фактурисања у ком је у овом тренутку 180.000 привредних субјеката, а од првог јануара ће цео привредни систем функционисати на тај начин.

„Папирне фактуре постају прошлост, ово је дигитализација коју су привредници тражили и која ће им повраћај ПДВ-а омогућити за један или два дана јер ће све ићи брже. Фискализација се показала успешно, е-фактуре такође, то све доприноси ликвидности привреде и знам да грађани препознају кредибилитет наше политике“, закључио је Мали.

Сличне теме

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Синиша Мали: Огроман успех Србије на међународном тржишту капитала, инвеститори виде наш труд

Синиша Мали: Огроман успех Србије на међународном тржишту капитала, инвеститори виде наш труд