Читај ми

Потписани уговори са добитницима прва два стана у наградној игри „Узми рачун и победи“

1/3

Државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић потписала је данас уговоре са прва два добитника стана у оквиру новог циклуса наградне игре „Узми рачун и победи“. 

Уговори су потписани са Алексом Весићем (27) из Лазаревца који је добио једноипособан стан од 46 квадрата у стамбеном насељу Земунске капије и Браниславом Миодрагом (40) из Батровца код Шида који је у извлачењу добио двособан стан од 54 квадрата у истом стамбеном насељу.

Алекса Весић и Бранислав Миодраг добили су станове приликом организованог јавног дигиталног извлачења њихових рачуна 14. октобра на првом програму РТС-а.

Савичић је изразила задовољство чињеницом да су станови отишли у праве руке, односно људима који су заслужили да добију свој нови стамбени простор. 

„Презадовољни смо и сретни јер је опет све отишло у праве руке, људима који су то заслужили. Прво, што су били упорни и слали су доста рачуна, а са друге стране имамо једног младог добитника. Дечко је студент, верујем да ће му добро доћи и да ће имати прилику да ужива у свом новом стану, у Земунским капијама. Имамо и другог добитника чија је породица тежак пут имала, губила имовину, добијала. Сада опет има прилику да добије нешто више и мислим да је ова наградна игра опет испунила свој прави циљ, а то је да имамо доста људи који шаљу фискалне рачуне, да имамо добитнике који то заслужују и којима је то потребно“, рекла је Савичић. 

Она је истакла да је важно нагласити трећу битну важну чињеницу у вези са овом наградном игром а то је да Влада Србије и Министарство финансиja организовањем игре испуњавају њену основну функцију – шире свест о томе да треба да тражимо фискалне рачуне приликом куповине робе јер се тако поспешује пореска дисциплина. 

„Људи треба да знају да све што се уплати и слије у буџет то користи грађанима Србије а ми смо заиста задовољни одзивом. У овој игри учествује милион грађана Србије, имамо 253 милииона фискалних исечака у систему. Награда и даље траје. У наставку ће бити организовано још осам станова и четири извлачења. Надамо се да ће и тих четири извлачења бити успешно као и ово извлачење и да ћемо добити грађане који ће бити задовољни становима и да ћемо сви уживати у њиховој срећи“, навела је Савичић.

Како је истакла свима нама и даље „остаје да се боримо са сивом економијом, на најбољи начин што боље можемо“. 

„Ова наградна игра је део тога. Али, не заборавите, да смо кроз систрем е-фискализације додатно пооштрили и пореску дисциплину. Имамо већи број рачуна, сви учествујемо у томе и свесни смо да морамо да будемо део тог система. Поред овог имамо и е-фактуре. Ту смо исто задовољни, привреда нас прати кроз поступак дигитализације. Имамо до сада у систему 100 милиона електронских фактура“, прецизирала је Савичић. 

Према њеним речима, Влада Србије и Министарство финансија задовољни су ефектима наградне игре и верују да ће она бити организована и наредне године.  

Добитници Бранислав Миодраг и Алекса Весић кажу да су јако узбуђени и да си још у шоку.

Они су се захвалили Влади Републике Србије и Министарству финансија на организовању наградне игре, али и селекторки женске кошаркашке репрезентације Србије Марини Маљковић која је била срећне руке за њих.   

И док Миодраг још увек нема идеју шта ће са станом, Весић каже да ће се вероватно преселити у Земун.

„Да, јесам, јако сам узбуђен. Пре свега искористио бих прилику да се захвалим Влади Србији и Министарству финансија што су нам омогућили ову игру. Да се захвалим и селекторки женске кошаркашке репрезентације Србије Марини Маљковић, која је била срећне руке“, рекао је Миодраг.

Весић је објаснио и како га је затекла вест о добитку. 

„Извачење ме је затекло на путу. Редовно сам пратио наградну игру, међутим, сада нисам испратио када ће бити извлачење“, рекао је Весић и додао да ће му стан много значити.

Укупни наградни фонд у овом циклусу обухвата 10 станова у Београду, укупне вредности од скоро 1,7 милиона евра. Предвиђено је пет јавних извлачења и у свакој од емисија биће додељена по два стана. У прва два извлачења додељују се по два једноипособна и двособна стана, а у трећем извлачењу два двособна стана. У четвртом извлачењу биће познати власници двособног и трособног стана, док ће у последњем извлачењу бити додељени трособни и четворособни стан.

У наградној игри учествују сви рачуни који су послати до сада. Дакле и рачуни који су учествовали у извлачењу у првом кругу и рачуни који су послати у међувремену, пошто грађани све време могу да користе апликацију и скенирају фискалне рачуне.

Први круг наградне игре „Узми рачун и победи“ је одржан почетком ове године и тада смо имали прилику да први пут представимо ову наградну игру у дигиталном формату, што значи да грађани више не шаљу коверте са фискалним рачунима и слиповима, као што је у претходним наградним играма био случај, већ скенирају рачуне путем апликације. На овај начин идемо у корак са дигитализацијом и модернизацијом, које уводимо у свим сферама друштва.

Уместо коверата, грађани сада шаљу фискалне рачуне са QR кодом, које скенирају путем посебне, наменске мобилне апликације, коју је израдила Пореска управа. 

Мобилна апликација је у претходном периоду додатно унапређена, тако да је сада слање фискалних рачуна, односно QR кодова, још брже и ефикасније.

Сличне теме

Мали:  Оптимиста сам након састанка са “S&P”, очекујемо инвестициони рејтинг

Мали: Оптимиста сам након састанка са “S&P”, очекујемо инвестициони рејтинг

Мали: Србија од ММФ добила подршку за све што је до сада урадила

Мали: Србија од ММФ добила подршку за све што је до сада урадила

Мали у Вашингтону: Српска економија расте, следеће године инвестициони рејтинг

Мали у Вашингтону: Српска економија расте, следеће године инвестициони рејтинг