Читај ми

Потписан уговор о набавци и складиштењу гаса у Мађарској, сигурна зима за грађане и привреду

1/7

Министар финансија Србије Синиша Мали и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас Меморандум о разумевању о наставку сарадње у области енергетике, чиме је привреди и грађанима осигурана безбедност и сигурност у снабдевању енергентима пред наступајућу зиму. 

Том приликом су потписани и уговори о набавци и о складиштењу гаса у Мађарској. Ти уговори су потписани између ЈП „Србијагас“ и MVM CEEnergy Zrt, а потписали су их генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић и представници наведене мађарске компаније, Габор Орбан и Ласло Фрич. 

Министар Синиша Мали рекао је да цео аранжман обухвата и гас, струју и сирову нафту, те да је Србија, овим уговорима са Мађарском, договорила да током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса. Како је додао, предвиђена је и сарадња у другим областима енергетике, као што су снабдевање нафтом и електричном енергијом.

Синиша Мали је, након потписивања споразума у Влади Србије, изјавио да је Србија на време обезбедила енергенте за грађане и привреду, и да нико не треба да размишља о зими, јер је држава неколико месеци раније, размишљала о томе и обезбедила снабдевеност. 

„Осим споразума који смо потписали министар Сијарто и ја, потписани су и конкретни уговори о складиштењу и набавци гаса, како смо најавили 25. маја у Будимпешти. Потписали смо уговор о складиштењу и куповини 500 милиона кубних метара гаса. Ми ћемо закупити два складишта у Мађарској и од 1. јула ћемо кренути да пунимо та складишта, и у наредна три месеца, са октобром закључно, ћемо их попунити. Од 1. октобра ћемо имати прилику да повлачимо тај гас. На тај начин ми смо обезбедили неопходан гас за привреду и грађане за предстојећу зиму“, рекао је Мали. 

Министар је додао да ће нам бити омогућено да повлачимо по три милиона кубика дневно гаса у октобру, по шест милиона кубика од новембра до фебруара, и у марту три милиона кубних метара гаса.  

„Имамо у Банатском двору наше складиште гаса и данас ту имамо око 200 милиона кубних метара гаса на располагању, а у следећих 55 дана напунићемо до укупно 270 милиона кубних метара гаса. Са 500 милиона кубних метара гаса из Мађарске, од октобра до априла, ми ћемо у потпуности обезбедити потребне количине гаса за функционисање привреде, за домаћинства и за грађане“, подвукао је Мали. 

Он је подсетио да је договор брзо постигнут, само две недеље након његовог сусрета са мађарским шефом дипломатије у Будимпешти, али и недавног сусрета Орбан-Вучић на Пољопривредном сајму у Новом Саду. 

Мали је најавио да ће аранжман бити финансиран делом из буџета Србије, а делом из кредита ОТП банке и Ексим банке Мађарске.

„Овај споразум подразумева сарадњу и када је у питању набавка сирове нафта и заједничке електричне енергије од трећих страна. Предвиђа се и изградња интерконектора између Србије и Мађарске како би се обезбедио довољан капацитет далековода за пренос електричне енергије. Предвиђена су и заједничка улагања у обновљиве изворе енергије и још чвршћа сарадња између наше и мађарске електропривреде“, рекао је Мали. 

Он је навео да су пројекти из обновљивих извора енергије веома важни за Србију, као и даљи развој дистрибутивне мреже. 

Мали је поручио да је овде реч о чврстој синергији две земље, која даје бенефите обема странама. 

„Ово је веома важан споразум у условима када имате велику неизвесност и највећу енергетску кризу у свету. Ова сарадња није један плус један једнако два, него један плус један, који због синергије, даје много више од та два и зато смо овде. Хвала министру Сијарту, председнику Вучићу и председнику Владе Мађарске Орбану“, рекао је Мали.

Он је додао да ће на овај начин бити умањене потенцијалне негативне последице које сукоб у Украјини доноси, и остале неизвесности које могу да наступе у будућности.

Мали је поручио да Србија има стабилне јавне финансије и да покушава, исто као и раније, да већи део терета кризе, преузме на себе. 

„Након три године светске кризе, која је кренула са ковидом, па ево сада и енергетска криза, сукоб у Украјини, велики проблеми су у снабдевању, али чинимо све да те негативне последице кризе буду што мање по грађане Србије“, поручио је Мали. 

Он је навео да наша земља чини све да се грађанима олакша живот у овом тешким временима. 

„Имамо замрзнуте цене основних животних намирница, и даље контролишемо цену горива на пумпама, нема промене цене струје и гаса. Опет је држава преузела највећи терет кризе на себе. Трудимо се на све начине да одржимо потребну стабилност. Удео јавног дуга нам је 52,1 одсто БДП. Потпуно смо стабилни и далеко смо од нивоа јавног дуга од 60 одсто (критеријуми Мастрихта), имамо новца на рачуну. Стопа раста наше привреде у првом кварталу била је 4,4 одсто, а у другом кварталу очекујемо око 3,7 одсто. Немамо ни близу рецесију као што имају друге развијеније земље од Србије“, казео је Мали. 

Према његовим речима, у потпуности смо стабилни, и трудимо се да задржимо ту стабилност у што дужем временском периоду. 

„Мени је важно да грађани знају да смо обезбедили потребне количине гаса овим споразумом и хвала министру Сијатру на посвећености, енергији и пријатељству који је показао према Србији“, закључио је Мали. 

Министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто оценио да ови уговори обезбеђују несметано снабдевање гасом у Србију, и јачају позицију Мађарске у области енергетике у целом региону.

Додао је да је међудржавним споразумом договорено и повезивање електроенергетских тржишта две земље, тако што ће до 2028. године бити изграђен нови далековод између Суботице и Шандорфалве у Мађарској. То ће између Србије и Мађарске повећати капацитет са садашњих 1.000 мегавата струје на 1.500 мегавата.

Он је рекао и да никада нико до сада није помислио да ће доћи до кризе оваквих размера и несигурности, када је реч о санкцијама и снабдевању енергентима, и да ће доћи до овако једне критичне тачке. Сијарто је рекао да се сада у свету више не говори о цени већ само да ли се може набавити количина енергената. Сијарто је додао да ће се кроз ово савезништво обезбедити сигурно снабдевање грађана Србије и Мађарске. 

Након потписивања уговора у Влади Србије, министри Мали и Сијарто обишли су Београд на води и новоизграђену Кулу Београд.

Сличне теме

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања