Читај ми

Потписан меморандум о разумевању између Републике Србије и Међународне инвестиционе Банке

1/5

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и председник Управног одбора Међународне инвестиционе банке Николај Косов потписали су данас Mеморандум о разумевању између Републике Србије и Међународне инвестиционе банке. 

Потписивање овог Меморандума представља један од корака у приступању Републике Србије Међународној инвестиционој банци, једној од водећих и најбоље оцењених међународних финансијских институција коју чине девет земаља са простора Европе и Азије. Такође, Међународна инвестициона банка је једина мултилатерална развојна банка са централом у Централној и Источној Европи. Moody’s оцењује Међународну инвестициону банку са оценом А3 са стабилним изгледима, S&P оцењује са А- са стабилним изгледима, Fitch са оценом А- са стабилним изгледима, док руска АКРА оцењује као А, са стабилним изгледима. 

Међународна инвестициона банка је специјализована за средњорочно и дугорочно финансирање пројеката, чији је циљ подршка економском развоју држава чланица, и позитивном друштвеном, економском и еколошком утицају. 

Након потписивања Меморандума, министар Мали рекао је да је данашње потписивање Меморандума још један показатељ да је Република Србија постала пожељна инвестициона дестинација и да је у свету препозната атрактивност домаћег тржишта, а што ће резултирати приливом нових инвестиција и бољим животом грађана.

“Чланство наше земље у овој еминентној организацији представља још један доказ о жељи наших међународних партнера и пријатеља да Србија буде део међународног финансијског клуба, и тиме, не само да подстакне сопствени економски развој, већ да буде и део светских финансијских токова и одлучивања”, рекао је Синиша Мали.

Према његовим речима, ово је још један корак ка унапређењу и јачању финансијског система наше земље, у коју данас постоји поверење у међународном инвестиционом окружењу. 

„Сетите се само да су обвезнице Републике Србије званично укључене у J.P. Morgan индекс државних обвезница земаља у развоју, што је потврда вредности и квалитета српских обвезница на светском тржишту. J.P Morgan индекс прате сви велики светски инвеститори који сада имају Србију на радару за потенцијална улагања“, рекао је Синиша Мали.

Он се осврнуо и на развој домаћег тржишта капитала, као и на недавно усвојену Стратегију развоја тржишта капитала. Како је истакао, један од главних циљева развоја тржишта капитала у Републици Србији је убрзани раст БДП-а, јачање домаће привреде и подизање животног стандарда грађана, кроз омогућавање нових инвестиционих могућности како за домаће, тако и за стране инвеститоре.

“Ово је први пут да се доноси оваква стратегија, која ће допринети убрзаном развоју тржишта капитала, већој понуди финансијских инструмената и већем броју инвестиција, а што ће позитивно утицати на привредни раст наше земље. Створиће се нове могућности за раст предузећа, како малих и средњих, тако и великих, чиме се повећава и број радних места“, навео је Синиша Мали.

У овом контексту, Синиша Мали је подсетио и да реномиране светске агенције за оцену кредитног рејтинга препознају да је Србија данас стабилна економија, са стабилним јавним финансијама.

„Агенција за оцену кредитног рејтинга Fitch Ratings је у последњем извештају у септембру потврдила кредитни рејтинг Републике Србије ББ+ и изгледе за његово даље повећање проценила као стабилне.Такође, Standard and Poor΄s je потврдио кредитни рејтинг Републике Србије ББ+ са стабилним изгледима за његово даље повећање, док је Moody's у свом последњем извештају повећао кредитни рејтинг Србије на Ба2 са стабилним изгледима за даље повећање“, навео је министар финансија.

Према речима Синише Малог, реномиране међународне рејтинг агенције су препознале напредак Србије, која је једна од ретких земаља у свету која је задржала позитивне рејтинг изгледе упркос шоку који је изазвала пандемија корона вируса.

Министар Мали је подсетио и да је Србија емитовала своју прву зелену еврообвезницу у износу од једне милијарде евра са роком доспећа од седам година и купонском стопом од 1,00%, најнижом до сада постигнутом на међународном тржишту. Истовремено, са емисијом зелене еврообвезнице, емитована је и петнаестогодишња еврообвезница у износу од 750 милиона евра, са годишњом купонском стопом од 2,05%. 

Тиме је, према речима министра финансија, направљен још један преседан и емитована је обвезница рочности 15 година, чиме је Србија успела да обезбеди финансирање на међународном финансијском тржишту на најдужи рок до сада.

„Све ово су јасни показатељи јачине и отпорности наших јавних финансија и наше економије. Када много јаче светске привреде посустају ми постижемо импресивне резултате и стварамо простор за нове инвестиције, за нова радна места и бољи живот грађана Србије“, закључио је Синиша Мали.

Председник Управног одбора Међународне инвестиционе банке Николај Косов рекао је да ће чланство Србије дати додатни подстицај билатералној и мултилатералној сарадњи између држава чланица, повећавајући изгледе за интеграционе иницијативе.

„Међународна инвестициона банка је на путу да по први пут у више од 50 година постојања дочека потпуно нову земљу акционара. Ширење активности банке на Западни Балкан је у потпуности у складу са правцем који Међународна инвестициона банка активно прати протеклих година. У име свих у Међународној инвестиционој банци, желим да изразим захвалност Влади Републике Србије и Министарству финансија, који су својим залагањем отворили пут за несметан, конструктиван и плодотворан дијалог који је довео до данашњег потписивања“, рекао је Косов.

Сличне теме

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Приватни сектор од сутра обавезан да прима и чува електронске фактуре

Приватни сектор од сутра обавезан да прима и чува електронске фактуре