Читај ми

Огњен Поповић: Акциони план за спровођење Стратегије развоја тржишта капитала од 2021. до 2026. године следеће недеље на влади

1/2

Пре мање од месец дана усвојена је Стратегија за развој тржишта капитала за период од 2021. до 2026. године, а следеће недеље на Влади Републике Србије биће и Акциони план за њено спровођење, који представља оперативни план и предвиђа успостављање радне групе коју ће поред институција владе чинити и Народна банка Србије, као и представници индустрије, рекао је данас в.д. помоћника министра финансија Огњен Поповић, учествујући на V Српским данима осигурања: „Tempora mutantur“, одржаним у Аранђеловцу.

Позвао је учеснике да се и као Удружење осигуравача Србије, али и појединачно придруже спровођењу плана, јер како је објаснио, једино заједнички рад води ка успеху. 

Навео је да измене и допуне Закона о осигурању, чиме је решен вишедеценијски проблем пре свега компанија Дунав осигурање и Триглав, које су усвојене у априлу ове године, индиректно утичу на целокупно тржиште осигурања, као и на тржиште капитала. 

„Овим законом коначно се решава питање друштвеног капитала и на тај начин се омогућава отклањање неједнакости на тржишту и овим учесницима се олакшава пословање, вођење пословних књига, и изједначавају се са осталим учесницима“, објаснио је он. 

Како је рекао, капитал у овим друштвима напокон ће добити титулара, чиме се повећава транспарентност и одговорност у пословању. 

„Оно што је важно је да се те акције коначно појављују на берзи у слободном промету и да ће оне сада бити не само у рукама компаније, већ и у рукама запослених и бивших запослених, чиме расте база наших индивидуалних инвеститора. С обзиром да они одмах добијају акције, то значи да одмах могу и да располажу њима“, навео је Поповић. 

Рекао је да је шири циљ Стратегије да Република Србија развије конкурентно, високо ефикасно, транспарентно и продуктивно тржиште капитала. 

„То је кључно и за развој тржишта осигурања у Србији, али и за будућност, јер ако погледамо портфолио друштава за осигурање, свега један одсто тог портфолија тренутно чине акције. Наравно, велики разлог за то је непостојање адекватног тржишног материјала, стога Стратегија истовремено ради у два правца – успоставља атрактиван тржишни материјал кроз подршку емитентима, а са друге стране пружа подршку институционалним и индивидуалним инвеститорима кроз измене регулаторног оквира, јачање институција и подизање капацитета. То омогућава бољу, ефикаснију и јефтинију услугу“, истакао је Поповић и додао да ако нема понуде и потражње, нема ни успеха. 

Поповић је рекао да осигуравајућа друштва као једни од кључних институционалних инвеститора у Србији имају највећи потенцијал да се развијају у овом правцу. 

„Верујемо да ако Влада Републике Србије у сарадњи са привредом и другим институцијама успе да обезбеди атрактивни тржишни материјал, можемо постићи да удео од један одсто у првом кварталу 2021. године, у периоду спровођења Стратегије, достигне двоцифрен број. Савремено тржиште пословања у Србији одликује се мноштвом иновација, нових видова пословне праксе и организације“, навео је он. 

Он је рекао да се Министарство финансија нада да ће уз добру сарадњу са Народном банком Србије, као и удружењима осигуравача успети да направи помак у иновацијама у либерализацији и отварању нових прилика, у сваком трернутку водећи рачуна о финансијској и макроекономској стабилности коју смо постигли и која се показала као кључна у периоду који је иза нас.

„Овим путем желим да позовем све присутне да прочитају нашу Стратегију за развој тржишног капитала, која је доступна на сајту Минситарства финансија и да нам се директно обрате за сва питања, и да се већ у децембру или јануару активно укључе у програм њеног спровођења. 

Видећете да она предвиђа не само јачање институционалног и регулаторног оквира, већ предвиђа конкретне активности са становишта учесника. У склопу ње ћемо методично и детаљно анализирати порески оквир и све остале евентуалне препреке, како бисте активније учествовали на овом тржишту“, напоменуо је он.

Поповић је закључио да верује да је индустрија осигурања у Србији и у региону у савршеној позицији да расте и да се развија, те да се очекује да ће у годинама које следе још више доприносити развоју и стабилности финансијског сектора.

Сличне теме

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком