Читај ми

Министар Синиша Мали одржао састанак Радне групе за метро

1/4

Министар финансија Синиша Мали одржао је данас у Палати Србија први састанак Радне групе за реализацију пројекта „Изградња београдског метроа“. Састанку је присуствао и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Томислав Момировић.

На састанку су разматране неопходне законске и техничке активности, како би све било спремно да радови на Макишком пољу почну крајем 2021. године.

Министар је овом приликом истакао да је спровођење пројекта изградње београдског метроа апсолутни приоритет и додао да је неопходно да сви чланови радне групе, као и укључене институције, буду у потпуности посвећене овом послу. Како је рекао, деценијама уназад се причало о том пројекту, али нико никада ништа конкретно није урадио. Додао је да је сада прилика да се спроведе историјски важна ствар за град Београд, управо као што је урађено и са пројектом Београд на води.

Мали је на састанку обавестио чланове радне групе да ће у другој половини јануара бити потписан Споразум о разумевању између Владе Републике Србије, Града Београда, кинеске и француске стране, којим ће се по први пут озваничити сарадња француских и кинеских компанија на овом пројекту. Како је Мали истакао, након потписивања Споразума, српска делегација посетиће француску компанију Алстом, где ће члановима делегације бити представљена решења за дизајн вагона.

Према постојећим договорима, француска страна ће бити задужена за елктромеханику, а кинеска страна ће се бавити грађевинским радовима на изградњи метроа.

Подсећамо да је пре неколико недеља министар финансија Синиша Мали потписао Споразума о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Републици Србији са француским министром за спољну трговину Франком Риестером.

Сличне теме

Мали: Сјајне вести за пензионере, од сутра повећање пензија 5,5 одсто и попусти са пензионерским картицама

Мали: Сјајне вести за пензионере, од сутра повећање пензија 5,5 одсто и попусти са пензионерским картицама

Мали:  Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Мали: Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш