Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
01. септембра 2020.
_RAD7432

Министар Мали позвао градске хотелијере да се одазову јавном позиву за субвенције

Министар финансија Синиша Мали позвао је хотелијере да се одазову јавном позиву за подршку раду хотелске индустрије због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести Covid-19,  који је данас објављен на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација. У ту сврху биће издвојено 1,46 милијарде динара, а средства утврђена програмом додељују се бесповратно.

Како је министар финансија објаснио, градски хотелијери ће добити од државе директну субвенцију од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу.

„Препознали смо неопходност подршке градским хотелијерима, с обзиром на то да се у првој половини године знатно смањио девизни прилив од страних гостију. Услов за остваривање права на помоћ је да хотелијери до краја године не смање број запослених за више од 10 одсто. На тај начин биће задржана пуна запосленост у том сектору и биће омогућено хотелијерима да превазиђу овај тежак период“, објаснио је Мали.

Министар је прецизирао да је јавни позив отворен до 15. септембра, као и да ће хотелијери новац добити најкасније у првој недељи октобра.

Како је наведено у јавном позиву, да би привредни субјект остварио право на бесповратна средства, неопходно је да поседује решење о категоризацији или да је захтев упућен закључно са 1. септембром 2019. године, да није покренут стечајни поступак, да се не спроводи финансијско реструктуирање или поступак ликвидације. Уз јавни позив објављен је и списак јединица локалне самоуправе са чијег подручја хотели остварују право на субвенције.

„Градски хотели су од почетка пандемије скоро потпуно празни, за разлику од хотела на планинама, у бањама и на другим туристичким дестинацијама. Ово је још један од момената где држава показује своју вољу и снагу да помогне привреди и грађанима, јер осигуравамо њихов опстанак до неких бољих времена. Држава може и хоће да буде партнер привреди, а све захваљујући тешким мерама које су се спроводиле од 2014. године“, истакао је министар финансија.

Он је рекао да је процeдура за пријаву веома једноставна, као што је то био случај и са другим екононским мерама које је претходно доносила Влада, као и да ће се одобрена средства субвенција уплаћивати корисницима на посебне динарске рачуне отворене код Управе за трезор.

Министар финансија је додао да је поносан и на чињеницу да је незапосленост у другом кварталу ове године на историјском нивоу од 7,3 одсто и објаснио да је ова мера, поред осталих, гарант да ће радна места бити задржана.

„Не заборавите да смо исплатили три минималне зараде, одложили плаћање пореза и доприноса на зараде, исплатили по 100 евра свим пунолетним грађанима, а исплатили смо и 60 одсто минималца за два месеца. Уз та давања, обезбедили смо и кредите за ликвидност и гарантну шему, те је укупна помоћ државе привреди и грађанима у претходном периоду била око 5,8 милијарди евра“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је држава издвојила и 2,6 милијарди динара за пољопривредну производњу, као и једнократну помоћ од 4.000 динара пензионерима, те да су и плате свим здравственим радницима повећане за 10 одсто.

„Наша привреда не сме да стане, потребно је да се још јаче бори на тржишту и улаже у производњу. Уз позитиван став, као и подршку државе, посебно за секторе који су највише угрожени, за српску привреду нема зиме“, закључио је Мали.